dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Dennenlaan - Scouting Emmen

Scouting Emmen inleiding

scouting padvinders gilde Emmen Hunengroep Heidegroep
Foto van de groep jongens die in 1919 hebben deelgenomen aan de eerste reis van de Reisclub Emmen.
Foto: Collectie Slik.

In de Emmer Courant van 2 april 1919 wordt de oprichting gemeld van een padvindersvereniging op initiatief van dhr T.Kremer. Er waren twaalf leden. In het bestuur zaten de heren L.Steenbergen en H.Postma. De leiding berustte bij dhr J.U.Wester, onderwijzer aan de openbare lagere school.

Deze padvindersgroep was zeer waarschijnlijk dezelfde groep als "De Reisclub", die bestond uit een groep jongens uit dezelfde families als de bestuursleden van de padvindersvereniging. Kremer was ook van deze club voorzitter en de leiding berustte ook bij dhr Wester.

In dezelfde periode stapten de jongens van De Reisclub voor het eerst op de fiets voor een tweedaagse fietstocht. De naam "padvinder" werd niet meer in de Emmer Courant genoemd. Deze groep jongens maakte daarna enkele jaren, onder leiding van de onderwijzers J.U.Wester, J.Slik of Koehoorn, fietstochten door Nederland.

In het voorjaar van 1919 werd als proef eerst een tweedaagse reis, met overnachting in de schuur van de boerderij van de ouders van dhr Wester, in het Groningerland gemaakt. De fietstochten gingen echter steeds verder het land in. De jongens beschikten zelfs over een tent geschikt voor zestien personen waarmee ze twee jaar veertien dagen door Nederland trokken.

Ieder lid van de fietsclub had een taak en onderweg kookten ze zelf. De jongens gingen ook een soort uniform dragen en werden soms onderweg uitgescholden.

In de Emmer Courant staan uitgebreide verslagen over de tochten die de jongens maakten, wat ze zagen en hoe het ze verging. Na de reis volgde in vele afleveringen een gedetailleerd verslag van alles wat de jongelui hadden beleefd.

Aan een veertiendaagse tocht in augustus 1920 door Noord- en Zuid-Holland namen de volgende personen deel: J.de Vries, H.ter Borg (kok) F.Sprenger, H.Bloeming, H.Huizing, A.van Peer (club fotograaf en violist), H.Engelsman, A.Daanje, A.Braakman, J.Troost (2e kok), R.Lutken (2e kok) G.Stegeman (kok), H.Stegeman (clubtimmerman, chef tentenbouwer en ijverig verzorger van het ontbijt en avondeten), Luc Steenbergen (rijwielreparateur en violist), H.Steenbergen (pianist), Jac.Meijer (specialist in kleinodiën), J.Troost en J.U.Wester.

De heren waren voorzien van het insigne waarop "Sportclub Emmen" stond gegraveerd, terwijl het merendeel der jongens geheel of gedeeltelijk in padvinderstenue was gestoken die de club meermalen deed betitelen als "kapitalistenzoontjes, padjakkers of bourgois". Deskundigen oordeelden anders. De scheldwoorden leken de jongens niet te deren, ze genoten volop.

Toen meester Wester niet, zoals eigenlijk werd verwacht, werd benoemd tot hoofd van de nieuwe school II in het Bargermeer vertrok hij naar Ter Apel en was het afgelopen met de reizen.

Bronnen:
S.Hoek-Beugeling
U.Nonkes
Emmer Courant (diverse)

scouting padvinders gilde Emmen Hunengroep Heidegroep
Kamperen aan de Boslaan anno 1923.
V.l.n.r. A.Muiderman, K.van Dalen, A.Troost, mej. J.Muiderman en R.Mulder.

In 1924 werd nog geprobeerd de reisclub nieuw leven in te blazen. De kampeeruitrusting ter waarde van f 200,- was er nog, maar het bleef bij een lang Pinksterweekend in Ommen.

De volgende boeken zijn bij Historisch Emmen bekend:

Titel "Het oude dorp"

BoekScouting Emmen. Het oude dorp.

Ondertitel 30 verhalen (over het padvindersleven in Emmen)
Auteur T.v.d.Duin schuilnaam voor B. Thedinga
Uitgever N.V. Drukkerij v.h. W. ten Kate Jaar 1962 ISBN -

 
Overname van teksten uitsluitend met bronvermelding: © www.historisch-emmen.nl