dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

G.Grieminkstraat: Omhoog


Gerrit Griemink (1917-1945)

Oude fotoīs van de G.Grieminkstraat gevraagd.
Wie helpt?

OfficiŽle straatnaam: G.Grieminkstraat
Ontleend aan: Gerrit Griemink
Ligging: Emmermeer
Vastgesteld B&W op: 6 juli 1953
Naam ingetrokken: nee

Gerrit Griemink (1917-1945) maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet dat in verschillende plaatsen opereerde.

Griemink werd op 10 en 11 januari 1945, samen met tien leden van de actieve verzetsgroep Bergentheim, gearresteerd door de Sicherheits Dienst en naar het beruchte "Kamp Erika" in de bossen bij Ommen gevoerd. Vandaar werd hij overgebracht naar de gevangenis in Almelo en vervolgens naar "De Kruisberg" in Doetinchem.

Op 2 maart 1945 werd hij, samen met 46 verzetslieden en burgers, achter de boerderij van boer Kraaijenbrink in Varsseveld gefusilleerd door de Duitsers. Kraaijenbrink is na de oorlog geŽmigreerd. Hij wilde daar niet meer wonen.

Op 27 april 1945 werden Griemink en zijn kameraden herbegraven op de algemene begraafplaats aan de Schapendijk in Bergentheim.

Gerrit Griemink was de eerste echtgenoot van Dien Engels. Zij woonden tijdens WOII in Bergentheim. Uit het huwelijk van Gerrit en Dien kwam ťťn zoon voort, Bert (*1943).

Diegene die de slachtoffers heeft moeten identificeren, hij ontsprong als enige de dans, is na die tijd nooit meer dezelfde geweest. Tot vlak voor zijn overlijden kwam hij elk jaar op 4 mei bij de dodenherdenking in Bergentheim en was dan vaak emotioneel vanwege alle herinneringen aan hetgeen hij met hen had meegemaakt.

Dien Engels huwde na de oorlog met A.J.Burgert. Het hele gebeuren heeft ook in dit gezin immer een rol gespeeld want Gerrit stierf "voor ons allemaal". Zoon Bert en (half)zus Annemiek houden de traditie om het graf jaarlijks op 4 mei te bezoeken nog steeds in ere, want al was Gerrit niet haar natuurlijke vader; Gerrit Griemink blijft heel belangrijk voor hen.

Noot: Op diverse websites worden verschillende aantallen gefusilleerde burgers genoemd. Het werkelijke aantal is 46. Wikipedia vermeldt dat aantal wel correct, maar geeft slechts 45 namen weer. De naam Jan Cornelis Hendrik Fleer dient twee keer vermeld te worden, zowel vader als zoon werden gefusilleerd.

Bronvermelding: Omhoog

  • Gemeente Emmen
  • "De gezinsbode" van 18 april 1984.
  • "Drentse biografieŽn" delen 1, 2, 3, 4 en 5 onder redactie van Jan Bos en Willem Foorthuis.
  • "De erebegraafplaats te Bloemendaal" door Peter H.Heere en Arnold Th.Vernooij. SDU Uitgevers, 2005.
  • Correctie en aanvulling: A.Burgert.

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.