dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

De eerste flats in Emmen Omhoog

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: archief gemeente Emmen

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: archief gemeente Emmen

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: archief gemeente Emmen

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: archief gemeente Emmen

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: E.Hof.

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: E.Hof.

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: E.Hof.

Aan de Meerstraat [en de Warmeerweg] werden in 1951 de eerste flatgebouwen in Emmen gebouwd.

De drie flats werden gebouwd door de aannemers J.Kuper jr en G.Jager en zoon uit Nieuw-Amsterdam naar een ontwerp van architect Y.S.Dijkstra. In de woningen kwamen kurkvloeren, bedekt met linoleum vloerbedekking te liggen, om geluidsoverlast te voorkomen. Bron: "Emmermeer" door G.Griemink, Uitgave: Uitgeverij Drenthe Beilen. ISBN 978-90-75115-63-5.

De flats werden destijds bewoond door mensen met hogere inkomens.

De laatste jaren waren de flats met name in trek vanwege de lage huur. De woningen waren niet geïsoleerd, hadden geen cv of dubbel glas en waren erg vochtig, met als gevolg dat de stookkosten hoog lagen. Bron: Emmen.nu 11-05-2018.

De drie Emmer flats werden gesloopt omdat in de galerijen scheuren waren aangetroffen. Enkele jaren voor 2019 werden de flats aan de Meerstraat daarom noodgedwongen gestut.

De sloop werd door bewoners met gemengde gevoelens ontvangen. De laatste jaren bleek dat niet iedere nieuwe bewoner zich kon gedragen, er kwam ook drugshandel voor.

Wat grote indruk maakte, was de gewelddadige dood van de destijds 24-jarige Kim Stoker. Het meisje werd in 2013 in één van de flats door haar toenmalige vriend met messteken om het leven gebracht. Bron: DvhN 17-05-2018. Haar vader, Rob Stoker, schreef er een indrukwekkend boek over: "30 messteken, hoe de moord op Kim Stoker doodslag werd". Uitgave: Kleine Uil april 2016. ISBN 9789492190239.

 

In februari 2019 waren nog 5 van de 60 appartementen bewoond.

Lefier maakte tijdens een speciale informatiebijeenkomst bekend dat er vooralsnog geen vervangende nieuwbouw zou komen. Na de sloop wordt het terrein omgetoverd in een groenstrook, waarmee het praktisch een verlengstuk wordt van het aangrenzende wijkpark van Emmermeer. Bron: Emmer Courant 15 mei 2019.

Op 13 mei werd er nog gesproken om hier het woonconcept Knarrenhof te realiseren. Woningcorporatie Lefier en ondernemer Peter Prak hadden hun handtekening al gezet onder een intentieovereenkomst. Knarrenhof is een initiatief waarbij mensen van alle leeftijden in ouderwetse hofjes met elkaar samenleven. Op meerdere plekken in Noord-Nederland zijn projecten in ontwikkeling.


 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.