dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Mr. J. Panstraat - winkel familie Woldhek

Winkel Woldhek Mr.J.Panstraat
Het kantoor.
Foto: J. Woldhek-Klein.

Winkel Woldhek Mr.J.Panstraat
De winkel.
Foto: J. Woldhek-Klein.

Winkel Woldhek Mr.J.Panstraat
Noorderlicht.
Foto: J. Woldhek-Klein.

Aan de Mr. J. Panstraat stonden de bedrijfspanden van de familie Woldhek. De houten opstallen stonden achter hun woning met de naam Roemah Pertama die op de hoek Weerdingerstraat en de Panstraat stond.

Achter deze woning begon Tony Woldhek een winkel in luxe huishoudelijke artikelen. Het werd een soort Jan van Peer in het klein. De zaak draaide goed; van heinde en verre kwamen de mensen om artikelen te kopen die goed van kwaliteit en redelijk van prijs waren.

Op hetzelfde perceel aan de Mr. J. Panstraat zette hij een tweede zaak op. Onder de naam Noorderlicht verkocht hij hier allerhande spullen, zoals bezems, borstels, doeken, manden, vlecht- en rietwerk. Ze werden ingekocht bij sociale werkplaatsen en blindeninstituten in Nederland.

Door het hele land heen waren ongeveer twintig tot dertig verkopers bij de weg die, middels fotoboeken, de handelswaar aan de man moesten brengen. Woldhek had een bijzonder goede en hechte relatie met de mindervalide werkplaatsen want het Noorderlicht zou hij, naast zijn andere activiteiten, altijd blijven voortzetten. Naast het winkeltje in huishoudelijke artikelen verrees aan de Panstraat ook het magazijn van het Noorderlicht en voor de administratie een kantoortje, alwaar Hillie Engbers de boekhouding bijhield.

Het Noorderlicht werd een succes en alras kwam Woldhek opslagruimte tekort. Als oplossing huurde hij een pand aan de Wilhelminastraat. Dit pand zou later bekend worden als café de Engelenbak. Hier sloeg hij zijn hele assortiment op en richtte er eveneens een simpel kantoor voor Hillie in.

Op zeker moment gedoogde de gemeente Emmen zijn bouw en ondernemers activiteiten aan de Mr. J. Panstraat niet meer. Als ondernemer durfde Woldhek echter de nodige risico's te nemen en hij was zeker niet voor één gat te vangen. Het complex van bouwsels achter zijn woning was zodanig (uit schotten en tegels) opgebouwd, dat de bouw ervan niet te duur werd maar eventueel ook simpel kon worden afgebroken, mocht dat op aandrang van de gemeente noodzakelijk worden.

Dat moment kwam in 1961 waardoor Woldhek besloot om weer iets anders te beginnen. Hij kocht een boerderij aan de Laadweg in Noordbarge, de Oranjehoeve.

Bron: Mevrouw J. Woldhek-Klein.

 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!