dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Nassaulaan - huisnummer 1 - Belastingkantoor, Muziekschool, Speelgoedmuseum

Nassaulaan belastingkantoor
Zicht op de Nassaulaan.
Het belastingkantoor werd gebouwd op het perceel
van de woning rechts met adres Boslaan 5.
Zie kaartje hieronder.
Foto: E. Hof.

Nassaulaan kaart belastingkantoor
Perceel sectie C6751 (blauw) werd opgedeeld
in sectie C10814 (belastingkantoor)
en sectie C10815 (woning)

Nassaulaan belastingkantoor
Oudst bekende foto van het eerste belastingkantoor.
Foto: S. Hoek-Beugeling.

Nassaulaan belastingkantoor
Foto: E. Hof.

Nassaulaan belastingkantoor
Foto: R. Boelens.

Nassaulaan belastingkantoor
Foto: S. Hoek-Beugeling.

van tot bewoner, eigenaar, ondernemer adres
- 1964 Rijkskantoren Nassaulaan 1
1965 1978 Muziekschool Nassaulaan 1
Ging naar Kapelstraat 19
1980 - Rutgersstichting Nassaulaan 1
Bron: Archief Gemeente Emmen.
- - Bureau voor jeugdzorg Nassaulaan 1
- - Speelgoedmuseum Nassaulaan 1
Bron: eigen herinneringen.
- - Airbnb Pension Matruschka Nassaulaan 1
Bron: www.oozo.nl.

Volgens de website https://kadastralekaart.com is dit pand gebouwd in 1917. Het staat bekend als het eerste belastingkantoor van Emmen.

Nassaulaan personeel belastingkantoor
Foto van waarschijnlijk het personeel van het belastingkantoor omstreeks 1930.
Foto: A. van der Veen.

In de Emmer Courant van 28 juni 1938 wordt het gebouw aangeduid als: "Het kantoor van den ontvanger der accijnzen."


Nassaulaan 1 - Muziekschool

Foto's van de muziekschool gevraagd.

Simon Strating
Foto: Simon Strating.

van tot bewoner, eigenaar, ondernemer adres
1965 1978 Muziekschool Nassaulaan 1
Ging naar Kapelstraat 19
Bron: Gemeente Emmen.

In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was in Emmen slechts een enkele "freelance" muziekonderwijzer werkzaam. Zij gaven pianoles aan huis en soms vioolles. Eén van hen was begin jaren ’30 de heer D.J. Palland die als muziekleraar werkzaam was in de gemeente Emmen. Palland begon als dirigent van zangverenigingen en muziekkorpsen in de omgeving van Zwartemeer en vestigde zich in 1937 als muziekleraar in Emmen. In Emmen richtte hij na de Tweede Wereldoorlog het Emmer Jeugd Orkest op, vele jaren een begrip in Emmen. Behalve het jeugdorkest was binnen zijn muziekschool ook het orkest "De Jonge Vogels" actief en een accordeonorkest. De muziekschool van Palland bestond tot in de jaren ’60.

Midden jaren ‘30 vestigde Simon Strating zich in Emmen. Vanuit zijn huis ontstond de eerste "muziekschool" in Emmen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het muziekonderwijs zich razendsnel.

Strating trok enkele muziekdocenten aan en dreef vanaf 1954 zijn eigen muziekschool aan de Prinsenlaan. Midden jaren ‘60 verleende hij met zijn muziekschool medewerking aan de totstandkoming van de gemeentelijke muziekschool, waarin hij zijn school op liet gaan. Directeur werd Hans Knaven.

Muziekschool Nassaulaan 1 Emmen
Nieuwsblad van het Noorden 27 augustus 1965.

"Architect" van de muziekschool Emmen was de toenmalige burgemeester K.H. Gaarlandt. Op 4 december 1964 werden de statuten vastgesteld en op 22 december van dat jaar passeerde de acte.

Noot: Het is niet onmogelijk dat de muziekschool werd gesticht vanuit de wensen (eisen) van de AKU-directie. Graalandt beloofde alle medewerking aan de AKU-directie.

De muziekschool, een gemeentelijke stichting, was een feit. Het eerste plan voorzag in een muziekschool voor geheel Zuidoost Drenthe. In Coevorden was echter al een muziekschool zodat dat plan werd losgelaten.

Het eerste gebouw dat werd betrokken was het voormalige belastingkantoor aan de Nassaulaan in Emmen. Deze moest eerst grondig verbouwd worden zodat men tijdelijk onderdak kreeg in de school van Strating, in het gemeentelijk lyceum en het gebouw van de Emmer Courant aan de Hoofdstraat in Emmen.

De administratie en de directie werden gehuisvest in een barak bij het oude gemeentehuis. In november 1965 ging de muziekschool officieel van start met een concert in De Muzeval. Al bij de start bleek het gebouw aan de Nassaulaan te klein.

De muziekschool ontstond uit de Vereniging Jeugd en Muziek afdeling Emmen, onder leiding van Vic de Val. Jeugd en Muziek repeteerde in de barakken van de kleuterleidsters opleidingschool aan de Mr. J. Panstraat. In overleg met Strating werd besloten de muziekschool Strating te beëindigen. Strating werd adjunct-directeur van de nieuwe stichting. De docenten van school Strating gingen voor het merendeel ook over naar de stichting muziekschool Emmen. In december 1965 werd de duizendste leerling ingeschreven. Twee maanden later was het aantal al 1135 en het aantal leerlingen nam sindsdien alleen maar toe.

De nieuwe muziekschool begon met het lessen op gehuurde instrumenten. Een piano werd in bruikleen afgestaan door burgemeester K.H. Gaarlandt. Op alle instrumenten kon les worden gegeven. De gemeente Odoorn en Zweeloo sloten zich in september 1965 aan. Op 1 januari 1966 waren er 29 docenten in dienst die les gaven in 23 vakken in 275 uur per week. Vijfentwintig jaar later was het aantal docenten al 50 en het aantal lesuren per week 800.

De stroom leerlingen noopte de directie om op 10 oktober 1967 een brief naar het college van burgemeester en wethouders te sturen met het verzoek om uitbreiding van de lesruimte te onderzoeken.

Bron:


Nassaulaan belastingkantoor
Foto: W.F. ten Brink.

Nassaulaan De Toegang
Foto: eigen collectie.

Nassaulaan belastingkantoor
Omstreeks 2010.
Foto: H. Gerdes.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!