dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Nijkampenweg - D' Zeihuuv - D' Anloop - Meerstede

De Zeihuuv-Anloop Emmeen
Foto: Technisch Gemeenteblad.

De Zeihuuv-Anloop Emmeen
Foto: G. van der Veen.

De Zeihuuv-Anloop Emmeen
Foto: Archief Gemeente Emmen.

De Zeihuuv-Anloop Emmeen
Foto: Archief Gemeente Emmen.

De Zeihuuv-Anloop Emmeen
Foto: Eigen Collectie.

Op initiatief van de Hervormde Kerkvoogdij van Emmen werd in 1953 het Hervormde Wijkcentrum Emmermeer gebouwd, een multifunctioneel gebouw met een moderne uitstraling. Het gebouw kon dienst doen als ontmoetingscentrum voor de bewoners van Emmermeer en de grote zaal kon worden gebruikt als kerkzaal.

Op 19 september 1953 werd het wijkcentrum officieel door de kerkvoogdij overgedragen aan de kerkenraad. Aan het gebouw werd de naam d’ Zeihuuv gegeven. Zeihuuv is de Drentse benaming voor een korf, waaruit de landman zijn zaden over de akker uitstrooide. De naam was bedacht door A. Haasken uit Zuidbarge.

Door de groei van de bevolking in de wijk werd het wijkcentrum in 1958 uitgebreid met meerdere zalen. In 1972 telde de Zeihuuv gemeente ongeveer 1800 pastorale eenheden/adressen. Een verdere uitbreiding was noodzakelijk doch dit werd niet verantwoord geacht. Vanuit de kerkenraad werden initiatieven ontwikkeld om te komen tot een geheel nieuw kerkgebouw. Ondanks bezwaren, met name wat betreft de financiën, kon dankzij de vasthoudendheid van de toenmalige predikant ds. Feenstra en de scriba, dhr.Feringa in de herfst van 1971 toch begonnen worden met de nieuwbouw op een terrein gelegen naast het huidige gebouw.

Dit gebouw werd verkocht aan de Stichting Wijkcentrum Emmermeer en de naam veranderde in d'Anloop.

Het verkoopbedrag van 280.000,- gulden vormde het startbedrag voor de bouw van de nieuwe kerk en dankzij de vrijgevigheid van veel gemeenteleden, diverse acties en een subsidie van de landelijke kerk kwam de financiering van een half miljoen gulden rond.

Op 18 augustus 1972 werd de nieuwe kerk met de oude vertrouwde naam d’ Zeihuuv in gebruik genomen. Het kerkgebouw was een ontwerp van A. Nicolai. Bouwbedrijf Rossing bood namens de bouwers een kerkklok aan. De klok kwam in de klokkentoren, buiten bij de ingang van de kerk, te hangen. Sinds 2003 hangt deze klok in dezelfde klokkentoren voor het kerkgebouw Ichthus.

In de jaren '80 van de vorige eeuw werden voorzichtig contacten met de Gereformeerde Wijkgemeente Emmermeer opgestart door een zogenaamde kanselruil. Deze contacten werden vervolgens verder uitgebreid om 1 januari 2000 tot één Samen-Op-Weg-Gemeente te komen. Ds. Pier de Vries zou wijkpredikant worden bij de samenkomsten in het kerkgebouw Ichthus.

Predikanten van de hervormde wijkgemeente waren ds. Reezigt (1965-1987), ds. Feenstra (1969-1975), ds. Mondeel en ds. De Vries. Vanaf 1953 tot 1968 was de familie Ten Brink koster beheerder van het kerkelijk centrum. Vervolgens nam de familie Mulder deze taak tot 1972 over.

In 1986 werden de twee gebouwen gesloopt om uiteindelijk plaats te maken voor De Meerstede.

Bronen:
Protestantse gemeente Emmermeer: www.ichthus-emmermeer.nl
"Emmermeer" door G.Griemink, Uitgave: Uitgeverij Drenthe Beilen. ISBN 978-90-75115-63-5.


Meerstede


Foto: Google maps.


Foto: Google maps.

Op de plaats van het wijkgebouw werd een kleurrijk multifunctioneel gebouw neergezet met de naam "Meerstede".

Op 10 oktober 2008 werd het gebouw officieel geopend.

Opdrachtgever was de Woningstichting Domesta Emmen die het architectenbureau AAS Architecten uit Emmen de opdracht gaf het gebouw te ontwerpen. De bouw was in handen van Jorritsma Bouw uit Bolsward.

Het multifunctionele gebouw kwam uit 64 seniorenappartementen met centrale voorzieningen te bestaan. Op de begane grond bevinden zich kantoren, kinderdagopvang en vrijetijdsvoorzieningen. Het complex kreeg 9 verdiepingen met totaal 64 appartementen.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!