dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Oosterwijk 56 wz - Meester Halmaschool


Foto: R. Boelens.


Foto: R. Boelens.


Foto: R. Boelens.

De inwoners van Oranjedorp waren voor het onderwijs vele jaren aangewezen op scholen in Zuidbarge en/of Nieuw-Dordrecht.

Op 19 januari 1914 werd in Oranjedorp de Openbare Lagere School geopend met als hoofd meester Tjaek Halma. Deze school werd later naar hem genoemd. Halma gaf ruim 32 jaar leiding aan deze school.

Tjaek Halma werd op 20 februari 1886 geboren in het dorpje Ternaard in Friesland. Zijn werkzame leven begon in het schildersbedrijf van zijn vader maar volgde naast zijn werk als schilder al snel een avondcursus in Dokkum om onderwijzer te worden. In 1905 werd hij benoemd tot onderwijzer aan de Lagere School te Roswinkel, enige maanden later stond kreeg hij een vaste benoeming aan de school in Erica. In 1906 moest Tjaek Halma zijn militaire dienstplicht vervullen maar nog datzelfde jaar werd hij benoemd aan de school te Nieuw-Dordrecht. Hij behaalde de hoofdakte en werd overgeplaatst naar zijn eerste standplaats Roswinkel. In deze tijd reed Halma regelmatig per fiets naar zijn verloofde Johanna Eits in Nieuw-Dordrecht. Op 10 januari 1914 traden zij in het huwelijk.

Enkele dagen later, op 19 januari 1914, werd de nieuwe school te Oranjedorp in gebruik genomen met als hoofd de op deze datum benoemde Tjaek Halma.

De school startte met 116 leerlingen, afkomstig uit Oranjedorp en de omliggende dorpen Nieuw-Dordrecht, Klazienaveen, Erica en Zuidbarge.


Foto: R. Boelens.

Meester Halma was een geboren onderwijzer maar speelde ook een grote rol in de kleine dorpsgemeenschap. Hij vervulde talrijke maatschappelijke posities. Zo was hij voorzitter van Plaatselijk Belang, oprichter en leider van de zangvereniging D.E.O.T.O, oprichter van de eerste kleuterschool, kassier van de boerenleenbank, directeur van de muziekvereniging Volharding te Nieuw-Dordrecht, lid van het bestuur van het Groene Kruis, waarvan meerdere jaren voorzitter en een fel beijveraar voor de uitzending van kinderen naar de vakantiekolonies van het Centraal Genootschap.

Als Fries vergroeide hij volkomen met de bevolking van Oranjedorp en was voor velen een vertrouwensman en adviseur.

In 1985 werd de lagere school samengevoegd met de kleuterschool tot een basisschool. Als naam werd toen Meester Halmaschool aangenomen.

Vanwege een constant dalend aantal leerlingen braken er moeilijke tijden aan. In 1992 werd de school nog bezocht door 25 leerlingen. Het schoolgebouw onderging dat jaar een grote renovatie waarbij er twee klassen ontstonden: één voor de onderbouw en één voor de bovenbouw.

In 2000 werd duidelijk dat de school kon blijven bestaan zolang er meer dan 23 leerlingen waren. In 2014 viel het doek. Voor directrice Ineke Zeegers, die de school 22 jaar leidde, maar ook voor Dorpsbelangen dat bang is dat de leefbaarheid in Oranjedorp er op achteruit gaat was daat flink schrikken.

Bronnen:
Archief Gemeente Emmen.
Emmer Courant van 7 januari 1964.
RTV Drenthe 1 oktober 2014.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!