dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Groene Kruis Gebouw Omhoog

Foto Historisch Emmen Groene Kruisgebouw
Start bouw van het Groene Kruis Gebouw.
Foto: Emmer Courant 2 januari 1956

Foto Historisch Emmen Groene Kruisgebouw
Opening van het Kruisgebouw.
In het midden de heer R.Mantingh, inspecteur van volksgezondheid in Groningen en Drenthe, in gesprek met mevrouw W.C.Vegter-Groen, voorzitster van de afdeling afdeling Emmen. Rechts van Mantingh staat mevrouw B.M.Nijhoff-Van 't Hoff.
Foto: Emmer Courant 29 oktober 1956.

Het Groene Kruis Gebouw in Emmermeer was het eerste wijkgebouw in de gemeente Emmen. Voordien was het gezondheidscentrum gevestigd in twee Zweedse noodbarakken die in 1949 in gebruik waren genomen en die op de hoek Spoorstraat - Minister Kanstraat stonden.

Het ontwerp van het nieuwe kruisgebouw kwam van de hand van het architectenbureau Gebr.Blaauw uit Emmen. Direct na de jaarwisseling 1955-1956 werd de opdracht voor de bouw van het Kruisgebouw gegund aan bouwbedrijf H.Timmer. Hij schreef in voor de som van f 36.000,-.

Op 27 oktober 1956 werd het gebouw officieel geopend tijdens een bijeenkomst in het wijkgebouw d' Zeihuuv. De opening werd verricht door burgemeester mr.K.H.Gaarlandt.

Het ontwerp ging uit van laagbouw waarin getracht werd een koele zakelijke sfeer te vermijden. De entree was aan de westelijke zijde van de Picardtstraat. Aan de oostelijke zijde was de entree van de interne woning van de wijkverpleegsters.

In de ruime wachtkamer, die ook dienst deed als cursuslokaal, kwamen brede vensterbanken waarop bloemen en planten stonden. Achter de wachtkamer lag de kleedruimte waar ook de boxen voor de baby's een plaats kregen. Beide ruimtes werden gescheiden door een onderzoeksruimte. Vanuit de kleedruimte waren ook de dokterskamers bereikbaar.

De zusterswoning bestond uit een ruime zitkamer, een keuken en twee slaapkamers met daartussen een badkamer. Er waren in eerste instantie twee wijkverpleegsters werkzaam, de dames J.Martens en B.Boksma. De derde zuster die voor het Groene Kruis werkzaam was, was zuster E.F.Hofkamp die aan de Sparrenlaan woonde en die zeer veel voor het Groene Kruis in Emmen heeft betekend. Zij werd tijdens de opening diverse malen geroemd.

Aan de bouw ging een lange tijd met veel discussie vooraf. Het bestuur was het volledig eens om te gaan bouwen, maar met name het financiële plaatje was punt van discussie. Ten slotte werd er een bouwcommissie gevormd die bestond uit de heren:

  • H.J.Freese.
  • K.A.van der Kemp.
  • dr.ir. F.Prakke.

Zij werden bijgestaan door een financiële commissie bestaande uit de heren:

  • H.Delfsma.
  • H.Steenbergen.

Om geld bijeen te krijgen werd o.a. een bazar en een collectie georganiseerd. Culturele en middenstandsverenigingen zamelden geld in en het postzegelfonds doneerde een bedrag van f 3.000,-.

Bronnen:

  • Emmer Courant 2 januari 1956.
  • Emmer Courant 10 april 1956.
  • Emmer Courant 28 augustus 1956.
  • Emmer Courant 19 oktober 1956.
  • Emmer Courant 20 oktober 1956.
  • Emmer Courant 29 oktober 1956.

 
Overname van teksten uitsluitend met bronvermelding: © www.historisch-emmen.nl