dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Walstraat - Ichthus

Ichthus Walstraat Emmermeer Emmen
Foto: Archief Gemeente Emmen.

Ichthus Walstraat Emmermeer Emmen
Foto: P. Meilink.

Ichthus Walstraat Emmermeer Emmen
Foto: E. Hof.

Ichthus Walstraat Emmermeer Emmen
Foto: E. Hof.

Ichthus Walstraat Emmermeer Emmen
Het verlichte Hugenotenkruis.

Ichthus Walstraat Emmermeer Emmen
Foto: E. Hof.

Op een stuk land op de hoek van de Walstraat en Meerstraat werd in de jaren 1954 en 1955 een gereformeerde kerk gebouwd die de naam Ichthus kreeg. De naam van de kerk is Ichthus, zonder "het" als voorvoegsel zoals veelal wordt gedacht. Ichthus is eveneens geen verbastering van het Drentse dialect Ichthoes.

Het woord Ichthus is ontleend aan de Griekse woorden: I èsous (Jezus), Christòs (Christus), TH eòu (God), U iòs (zoon van), S otèr (redder/verlosser). Achter elkaar "Jezus Christus, Zoon van God, Redder, Verlosser" hetgeen boven de ingang van de kerkzaal is aangebracht. De naam was een voorstel van ds. Ypma.

De noodzaak voor de bouw van Ichthus vloeide voort uit de ontwikkeling van de wijk Emmermeer. De eerste "kerkelijke" activiteiten vonden plaats in de voorkamer van de familie Kleefman aan de Warmeerweg: een zondagschool, die door zo’n 25 kinderen trouw bezocht werden. In 1936 werd aan de Warmeerweg, bij de huidige Haddersstraat, een lokaaltje gesticht om de familie Kleefman te verlossen van de moddersporen der klompjes. Dit lokaaltje was hoofdzakelijk bestemd voor evangelisatiedoelen voor bewoners uit Emmermeer, Valthe, Weerdinge, Klijndijk en Odoorn.

De Zuiderkerk aan de Wilhelminastraat werd door de groeiende aanwas te klein. In 1949 was ook de voor tijdelijk gebruik bedoelde Noorderkerk aan de Heidelaan te klein. Er werd uitgekeken naar een nieuwe locatie in Emmermeer. De eerste optie was een terrein op de hoek Meerstraat en Harm Smeengestraat. Een perceel grond op de hoek van de Meerstraat en Walstraat leek geschikter voor de bouw van een vergadercentrum met kerkgebouw. In afwachting van de bouw werden vanaf 1950 tot 1955 kerkdiensten gehouden in de kantine van de Bendien aan de Weerdingerstraat.

De kosten voor de bouw inclusief inventaris werden geraamd op f 300.000,-. Om de plannen te kunnen financieren was het oprichten van een stichting, die e.e.a. moest regelen, noodzakelijk. In november 1953 keurde de gemeente Emmen de gevelaanzichten goed en kon op 14 februari 1954 de aanbesteding plaatsvinden. Het ontwerp kwam uit de hand van architect H. Eldering uit Leeuwarden.

Een jaar later op woensdag 6 april vond de opening en ingebruikname plaats. Op zondag 10 april 1955 werd door ds. H. van der Wey de eerste dienst gehouden.

Op 18 november 1955 bezocht Koningin Juliana de wijk Emmermeer en het Ichthus. De eerste jaren was het rond de kerk nog een slordige, soms modderige toestand. Toen kwam Koningin Juliana op bezoek kwam moest ook de nieuwe kerk Ichthus getoond worden. Prompt kreeg de kerk toen een keurig geplaveide omgeving. In de kerk, die multifunctioneel van opzet was en een o.a. een podium had, werd een culturele voorstelling voor middelbare scholieren gegeven. Tijdens de voorstelling kwam 'de geëerbiedigde vorstin' binnen. De heer Beetsma, leraar Engels, zat kennelijk op de uitkijk, want hij riep: "leve de koningin, hiep hiep hiep". De meute jeugd stond op en brulde "hoera". Juliana wandelde van de ingang naar het podium, knikte de aanwezigen genadig toe en verliet het gebouw even snel als ze gekomen was.

In 1956 werd het orgel, gebouwd door orgelbouwer Verschuren, door een concert van organist Willem Hendrik Zwart in gebruik genomen.

De kerkelijke gemeente werd in 1957 opgedeeld in de parochies "zuid", "west" en "oost". Het ledental was inmiddels gegroeid naar 2500. Zuid kerkte in de Zuiderkerk en oost en west kerkten beide in Ichthus. Deze situatie zou nog tot 15 september 1965 voortduren, het dag waarop de Oosterkerk, later Goede Herderkerk geheten, op de hoek Hagedoorn - Oude Roswinkelerweg, in gebruik werd genomen.

De opdeling in drie wijkgemeenten had tot gevolg dat er een derde predikant werd aangesteld en er behoefte was aan een derde pastorie. De andere pastorieën stonden naast de Zuiderkerk aan de Wilhelminastraat en aan de Prinsesselaan. De derde pastorie kwam naast Ichthus te staan. De bouw ervan werd op 15 april 1959 aanbesteed.

Ichthus werd in 1978 gerenoveerd waarbij o.a. het interieur van de kerk haar huidige kleuren kreeg. Inmiddels waren ook ten oosten van de spoorlijn Emmen Weerdinge veel woningen gebouwd waardoor een derde Gereformeerde kerk noodzakelijk werd. Tijdens deze renovatie werd tijdelijk werd er samen met de wijk Oost "gekerkt" in de Oosterkerk.

In december 1978 werden de wijken Oosterkerk en Ichthus samengevoegd. De bijeenkomsten werden in Ichthus gehouden. De Oosterkerk werd verkocht aan de Vrijgemaakte Gereformeerde Kerk, die daar hun diensten gingen houden.

In de jaren '80 van de vorige eeuw werden voorzichtig contacten met de Hervormde Zeihuuv gemeente opgestart door een zogenaamde kanselruil. Deze contacten werden vervolgens verder uitgebreid om 1 januari 2000 tot één Samen-Op-Weg-Gemeente te komen.

Predikanten:

  • ds. W. Wiersinga 14-12-1958 tot 31-10-1977
  • ds. G. Olthof 20-08-1978 tot september 1999.

Bronnen:
Het boek "150 jaar gereformeerde kerk Emmen". Uitgave Noorderboek 1991. ISBN 90-6950-033-7.
Website: www.ichthus-emmermeer.nl.
Aanvulling mei 2010: E. ten Napel.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!