dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Buitendorpen
dot Cultuur

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Schoonebeek: Omhoog


Zwaantje Stokmans hof: Omhoog

Foto Historisch Emmen Zwaantje Stokmans hof Schoonebeek

Het "Schoonebeker Zandtapijt"

In veel boerderijen in de provincie Drenthe, en ook in sommige andere delen van het land, trof men vroeger een "zandtapijt" aan. Tot begin deze eeuw was vloerbedekking een onbekend begrip voor de boer. De vloeren in de verschillende vertrekken bestonden uit grote blokken Bentheimer zandsteen, plavuizen in rood en blauw.

Met fijn zand bracht de vrouw van de boer dan veelal eens in de week een soort versiering aan op die kale vloeren: een zogenaamd "zandtapijt". Bij het zandstrooien toonden de boerinnen hun kunstzinnige aanleg. Echte kunstwerken werden uit zand gemaakt, allerlei figuren werden tot een compleet "tapijt" gestrooid. Vooral tegen de zondag was zo'n tapijt bij veel boerderijen gebruikelijk: de boerenkeuken zag er dan op zijn zondags uit.

In Schoonebeek heeft men tot heden het historisch gebruik in ere gehouden. In een oude Saksische boerderij "De Zwaantje Hans-Stokmans Hof" aan de Burgemeester Osselaan, tegenover het voormalige gemeentehuis van Schoonebeek, wordt nog steeds het zandtapijt als vloerbedekking (versiering) gebruikt.

Inmiddels is dat zandstrooien een bekende toeristische attractie geworden voor Schoonebeek. De "zandstrooiboerderij" wordt jaarlijks door duizenden personen bezocht. Dat bezoek is zowel individueel als in groepsverband mogelijk.

De oudheidkundige stichting "de Spiker" probeert, inmiddels het zandstrooien ook bij de jeugd populair te maken. Sinds enkele jaren wordt er jaarlijks een wedstrijd voor groep 7 en 8 van de basisscholen gehouden onder het motto: "Wie strooit het mooiste tapijt?" Doel en opzet van "De Spiker" is deze oude volkskunst voor de toekomst van Schoonebeek bewaard te houden.


Boeken: Omhoog

De volgende boeken zijn bij Historisch Emmen bekend:
  • "De Peelsen van Amsterdamscheveld", door Marscha van Noesel. Uitgeverij Drenthe te Beilen, 2010. ISBN: 978-90-75115-60-4.
Aanvullingen? Geef ze door:

Bronvermelding: Omhoog

  • Historische werkgroep Schoonebeek

 

Wie helpt? Omhoog

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.