dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Buitendorpen
dot Cultuur

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Wilhelmsoord: Omhoog


Herkomst naam:

Wilhelmsoord is een klein buurtschap gelegen tussen de woonwijk Bargeres en Nieuw Amsterdam. Wilhelmsoord is genoemd naar de broers Wilhelm en Lutke Frieling uit Noordbarge. Deze broers noemde men ook wel "Wilhelms jongs". Het waren deze broers die in het gebied waar nu Wilhelmsoord ligt de eerste huizen bouwen.

In de volksmond werd het gebied ook wel "Loeksham" genoemd. Loeks (of wel Lucas) was de eigenaar van een stuk groenland in de marke van Barge in een hoek of inham van de Delft. De Delft (ook wel Oude Delft of Garming Delft genoemd) was een stroompje die dwars door Zuidbarge stroomde. Via de Delft werd het overtollige water uit het Bargermeer naar het Drostendiep afgevoerd.

Wilhelmsoord is gelegen op de zandgronden, en is altijd een klein buurtschap geweest. In 1889 woonden er volgens gemeentelijke bronnen 155 inwoners, maar ook in 1920 waren dat er nog maar 251 inwoners.

Voor scholing was de jeugd vroeger aangewezen op de school in Zuidbarge. Later kon men ook gebruik maken van de openbare lagere school in Barger Erfscheidenveen.

De nieuwste woonwijk in Emmen, met de naam Delftlanden, welke sinds 2001 in ontwikkeling is, heeft haar naam te danken aan deze oude Delft. In 1924 al was het, onder deze naam niet meer bestaande, 1100 hectare grote waterschap "De Delften" opgericht.


Anekdote:

Ten vroegere tijden verkeerde Drenthe in een slechte financiŽle positie. Het was de gedeputeerden echter ter ore gekomen dat de broers Frieling niet onbemiddeld waren en om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen was togen twee heren richting Noordbarge en stopte bij de Kloeckshof. Er tegenover stond een oud sjofel huis en de bewoner daarvan was in onderbroek bezig mest te laden in een lege kar die een tweede man zojuist had voorgereden. Waren dit nu de "heren" waarvan ze zo graag 25.000,- gulden wilden lenen? Uiteindelijk besloten ze om toch maar een gesprek met de heren aan te knopen. Nadat de heren van Drenthe getoond hadden over voldoende borg te beschikken, rolden ze zowat om van verbazing, toen er gevraagd werd of de heren het bedrag in goud of zilver uitbetaald wensten te krijgen hetgeen ook prompt geschiedde.

Boeken: Omhoog

De volgende boeken zijn bij Historisch Emmen bekend:
  • -
Aanvullingen? Geef ze door:

Bronvermelding: Omhoog

  • "Zuidoost Drenthe op weg naar een nieuwe toekomst deel III" door H.T.Buiskool.
  • "Geschiedenis van Emmen en Zuidoost Drenthe" onder redactie van Drs.M.A.W.Gerding, Mr.P.Brood, Prof.Dr.P.Kooij, Dr.G.Groenhuis, G.de Leeuw, Drs.A.N.Witter in opdracht van het gemeentebestuur van Emmen.

 

Wie helpt? Omhoog

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.