dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Dords(ch)estraat: Gasbol Omhoog


Gasbol: Omhoog

Gasbol EC-20-06-1962
Foto: EC 20 juni 1962.

Gasbol EC-05-10-1962
Foto: EC 5 oktober 1962.

In de zomer van 1962 begon de bouw van de toen grootste gasbol van Nederland. De gasbol heeft een doorsnede van 18 meter, is 22 meter hoog en weegt 165 ton. De inhoud was ongeveer 3000m3. Naast de gasbol kwam een pompgebouw te staan. De bouwkosten bedroegen ongeveer f 670.000,- gulden.

Tot de bouw van een gasbol werd een jaar eerder door de gemeenteraad besloten om de aardgaslevering voor bedrijven en particulieren "volkomen" veilig te stellen. In de bol werd gas, dat door het Staatsgasbedrijf werd aangeleverd, opgeslagen. Omdat het verbruik 's nachts anders was dan tijdens de piekuren rond de middag was er geen constante afname mogelijk. Ook kon het gas in de gasbol stagnatie in de gaslevering opvangen.

Gasbollen waren tot 1962 maar weinig toegepast in Nederland. Enkele olieraffinaderijen bij Rotterdam beschikten over een kleinere gasbol.

Volgens de Emmer Courant van 5 oktober 1962 was het voordeel van een gasbol vergeleken met traditionele types dat een bol weinig onderhoud zou vergen en dat er niet constant mensen benodigd waren voor controlewerkzaamheden.

Hijskranen van 24 meter hoog takelden de los aangevoerde delen omhoog die ter plekke werden gemonteerd.

De gasbol is ooit onderwerp van een 1 april grap geweest. Honderden mensen kwamen op 1 april kijken hoe de gasbol door helikopters van de plaats getild zou worden om elders te herplaatsen.


Toyisten: Omhoog

Gasbol jwr-nov-2008-038
Foto: © J.Withaar.

In 2008 werd de voormalige gasbol een kunstwerk met de naam De Stip.

De bol werd beschilderd door het kunstenaarscollectief de toyisten die er het thema "leven met energie" koppelden.

Grondlegger Dejo van de Toyisten kwam in 1997 al op het idee om de gasbol te gaan beschilderen. Hiervoor moest eerst nog een stichting Living Industry worden opgericht, die zich hergebruik van industriŽle objecten tot doel zou stellen.

Op 27 juli 2009 konden de kunstenaars de steigers op en aan de slag.

In 2014 bleek dat op veel punten de verf had losgelaten en dat een grondige opknapbeurt van de De Stip geen overbodige luxe was.

Ook klonken er geluiden om De Stip te verplaatsen naar het centrum op de plaats van het voormalige Noorder Dierenpark.


Bronvermelding: Omhoog

  • -

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.