dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Emmen - centrum:Een deel van wat tegenwoordig "het centrum van Emmen" is, was rond 1832 de gehele plaats Emmen. Ten zuiden van de Nederlands Hervormde kerk was geen bebouwing. Ten noorden van de Nederlands Hervormde kerk strekte de bebouwing zich voornamelijk uit langs de doorgaande weg richting Odoorn, lees: de huidige Noorderstraat, het Noorderplein en de Odoornerweg. Ten noorden van de huidige Walstraat stonden nog slechts enkele behuizingen.

Klik hier voor een kaart met uitgebreide informatie over eigenaren en bewoners uit 1890, 1832, 1807 en die soms zelfs terug gaat tot begin 1600.

Na 1832 ging Emmen zich meer en meer naar het zuiden uitbreiden langs de Hoofdstraat en de huidige Wilhelminastraat. Deze straatnamen, maar ook andere straatnamen kende men toen nog niet.

Pas in een besluit van 8 april 1925 heeft de raad op verzoek van de "Handelsvereeniging alhier" voor het eerst namen gegeven aan straten en wegen in het dorp Emmen. Bij de uitvoering van dit besluit bleek het voor de praktijk echter noodzakelijk de begin en eindpunten hiervan nauwkeurig vast te leggen en tevens enkele aanvullende straatbenamingen op te nemen. Dit werd in de openbare vergadering van 30 augustus 1928 vastgelegd:


 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.