dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Julianastraat: Omhoog


Inleiding: Omhoog

In een besluit van 8 april 1925 heeft de raad op verzoek van de "Handelsvereeniging alhier" voor het eerst namen gegeven aan straten en wegen in het dorp Emmen. Bij de uitvoering van dit besluit bleek het voor de praktijk echter noodzakelijk de begin en eindpunten hiervan nauwkeurig vast te leggen en tevens enkele aanvullende straatbenamingen op te nemen. Dit werd in de openbare vergadering van 30 augustus 1928 vastgelegd.
  • Julianastraat: "Vanaf de Kerkhoflaan bij het perceel sectie F no 3674 (A.Meiboom) in zuidelijke richting tot de Dordschestraat"

Kadastraal: Omhoog

Ten zuiden van de Nederlands Hervormde kerk was rond 1832 nog geen bebouwing. Na 1832 ging Emmen zich langs huidige Wilhelminastraat meer en meer naar het zuiden uitbreiden. Deze straatnaam kende men toen nog niet.

En van de oudste stukjes Emmen was echter wel in dit onbebouwde gebied gelegen. Het was gelegen tussen de huidige Wilhelminastraat en Julianastraat, in het noorden begrenst door de Kerkhoflaan, in het zuiden door de Molenstraat. Dit gebied staat bekend als De Saalhof.

Even voor de Tweede Wereldoorlog heeft de bekende professor A.E.van Giffen een onderzoek ingesteld naar de Saalhof. Hij heeft kennelijk op de verkeerde plaats gezocht, want van de Saalhof heeft hij geen enkel spoor gevonden.

Wel vond hij op de plek waar hij zocht een oude sleutel. Het is niet bekend hoe oud de sleutel precies was en waar deze gebleven is. De vondst van de sleutel had overigens wel een gevolg. Omdat in de oorlogsjaren de namen van de koninklijke familie niet meer in straatnamen gebruikt mochten worden werd de Julianastraat door de plaatselijke bevolking ook wel "sleutelstraat" genoemd.


Bronvermelding: Omhoog

  • Raadsbesluiten van 30 augustus 1928 en 2 maart 1936.
  • Foto's:
    • -

 

Wie helpt? Omhoog

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.