dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Marktplein en omgeving: Westeind, het politiebureau Omhoog


Politiebureau: Omhoog

Foto Historisch Emmen Westeind politiebureau
Op dit grasveld zou achteraan het politiebureau verrijzen en vooraan de bioscoop Utopolis.

In 2000 vroeg het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om in te stemmen met het principeakkoord om het politiebureau aan de Vreding in Emmen voor 4,5 miljoen gulden te mogen kopen. De gemeente wilde op het 8500 m2 grote terrein 5000 m2 aan gemeentelijke kantoorruimte realiseren.

De politie betrok een nieuw districtsbureau dat gebouwd was tussen het Westeind en de N381, de Frieslandroute.

Het ontwerp was van het architectenbureau Bouw Consulting Twente te Enschede. In mei 2004 vond de aanbesteding plaats. Hoofdaannemer werd de aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal.

Op woensdag 13 oktober 2004 werd de eerste paal voor het bureau geslagen. De officiŽle handeling werd verricht door de korpschef van Politie Drenthe de heer J.F.H. van den Berg in aanwezigheid van plaatsvervangend korpsbeheerder en burgemeester van Emmen, de heer C.Bijl.

In het gebouw werden de districtsleiding, districtsrecherche, ondersteunende diensten en de wijkeenheid Emmen Centrum gehuisvest.

Het pand heeft 6,5 miljoen euro gekost exclusief inrichting. Het nieuwe kantoor in kleiner geworden in vergelijking met het bureau Vreding waar de politie voordien was gevestigd, maar efficiŽnter ingericht. Het nieuwe onderkomen was voorzien van flexibele werkplekken.

Op de tweede verdieping kwamen acht arrestantencellen die via een afzonderlijke ingang vanaf een binnenplaats met een speciale arrestantenlift bereikbaar werden gemaakt. Hierdoor is het uitgesloten dat arrestanten oog in oog met bezoekers kunnen komen te staan. Het "districtsbureau" werd eind 2005 in gebruik genomen.

Noot: Door de groei van Emmen was aan de zuidelijke kant van Emmen, het Waanderveld, inmiddels ook een tweede politiebureau gebouwd, naar een ontwerp van Van Nes architecten.


Bronvermelding: Omhoog

  • -
  • Foto's:
    • J.Withaar

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.