dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Drie burgerwoningen: Omhoog

Oude foto's gevraagd.

Drie burgerwoningen 1909 H.Reinink Stationsstraat Emmen
Foto: E.Hof

Drie burgerwoningen 1909 H.Reinink Stationsstraat Emmen
Foto: J.Withaar.

Drie burgerwoningen 1909 H.Reinink Stationsstraat Emmen
Foto: J.Withaar.

Drie burgerwoningen 1909 H.Reinink Stationsstraat Emmen
Uitvergroting van foto boven.

Drie burgerwoningen 1909 H.Reinink Stationsstraat Emmen
Originele blauwdruk uit 1909.
Foto: archief gemeente Emmen.

Drie burgerwoningen 1909 H.Reinink Stationsstraat Emmen

van tot bewoner, eigenaar, ondernemer adres
- - - Stationsstraat 21
- - H.Reinink, slager
(zoon van bakker Reinink)
Stationsstraat 21 (omstreeks 1962)
- - - Stationsstraat 67 (vanaf nov.1983)

van tot bewoner, eigenaar, ondernemer adres
- - - Stationsstraat 23
- - J.R.Luurs, zb. Stationsstraat 23 (omstreeks 1962)
- - - Stationsstraat 69 (vanaf nov.1983)

van tot bewoner, eigenaar, ondernemer adres
- - - Stationsstraat 25
- - D.Schepers, fabriekarbeider Stationsstraat 25 (omstreeks 1962)
- - K.Adam, agent van politie Stationsstraat 25 (omstreeks 1962)
- - - Stationsstraat 71 (vanaf nov.1983)

Het pand was in 1956 eigendom van de familie Schepers die een tabakszaak aan de Weerdingerstraat hadden. De familie D.Schepers huurde de woning. Naast de woning was er een uitbouw met twee kamers die verhuurd geweest zijn aan studio Pit van de heer Waas en de familie Adam. Naast het huis was ook een grote schuur waar een kapper uit de Kolhoopstraat zijn auto stalde.

De "drie onder n kap" woningen zijn in 1909 gebouwd in opdracht van bakker H.Reinink. Hendrik Reinink (1860-1934) geboren te Nieuwe Pekela huwde in 1889 met Annechien Hekman eveneens uit Nieuwe Pekela. Na het huwelijk verhuisde het echtpaar naar Emmen waar 5 kinderen ter wereld kwamen.

De drie woningen zijn symmetrisch van opbouw, met dien verstande, dat het huidige huisnummer 71 het spiegelbeeld is van de andere twee. Naast de voordeur zitten twee trasramen. Ter hoogte van de bovenlichten (met glas in lood) zit een rollaag. De ramen en de deuren hebben aanzet- en sluitstenen, evenals het dubbele raam op de zolderverdieping. Het zadeldak heeft een wolfseind. Aan de straatzijde staan enkele leibomen en is een ijzeren hekwerk aangebracht.

Het zogenaamde "hakenkruis" dat in het witte vlak op de gevel herkenbaar is, is nooit bedoeld als hakenkruis zoals het door Nazi-Duitsland bekend is geworden. Reden hiervoor is dat de woningen al in 1909 werden gebouwd. Hitler ontwierp de vlag met het bekende symbool medio jaren 20.

Het blijft een hardnekkig gerucht dat Nazi-Duitsland er wel mee te maken had. De woningen werden gebouwd in opdracht van bakker Hendrik Reinink, die in 1934 (dus nog voor WOII) overleed. Ook vanuit de bewonersgeschiedenis blijkt niet dat bewoners een relatie hadden met de bezetter.

Het hakenkruis kan wel bedoeld zijn als een swastika. De oudste swastika's zijn gevonden bij de vroege bewoners van het Euraziatische continent, maar werden ook gebruikt door de indianen van Amerika. In India wordt de swastika nog altijd gebruikt bij spirituele en civiele ceremonile gelegenheden. De meeste tempels in India en Nepal, maar ook huwelijksfeesten zijn versierd met swastika's. Het symbool is ook verwerkt in bijvoorbeeld metalen hekwerken voor ramen en deuren en aangebracht boven de voordeuren van woningen en andere gebouwen. De swastika is ook een van de symbolen die voorkomen op afbeeldingen van de voet van Boeddha. In het Chinese boeddhisme is de swastika vaak terug te vinden op de borst van Boeddhabeelden.

Vr de opkomst van Hitler was de swastika in Europa bekend geworden door archeologische ontdekkingen van Heinrich Schliemann, die het teken aantrof op de vindplaats van het oude Troje.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd de swastika wereldwijd nog gebruikt als een symbool van voorspoed en geluk. Zo stond de swastika op de rand van boeken van schrijver Rudyard Kipling en werd het symbool gebruikt binnen de scoutingbeweging van Robert Baden-Powell.

 

De woningen kwamen in 2005 in het nieuws vanwege de plannen van projectontwikkelaar Peter van Dijk om de woningen te slopen. In het gebied tussen Stationsstraat en Weerdingerstraat zouden dan zogenaamde grachtenpanden gaan verrijzen. "Het historische aanzicht van de straat zou zo behouden blijven." Het is aan de bewoners van Emmen om over deze argumentatie te oordelen.

Bronnen:

  • Gemeente Emmen
  • Het boek: "Rondom de Heerenhof". Historische balans van Emmen, een stad vol dorpen in het jaar 2000, door G.de Leeuw.
    Uitgeverij Drenthe Beilen. ISBN 90.75115.29.6.
  • Aanvulling november 2011, E.Nieuwenweg-Schepers.

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.