dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Vreding: Het politiebureau: Omhoog


Politiebureau: Omhoog

Foto Historisch Emmen Vreding politiebureau

Foto Historisch Emmen Vreding politiebureau

Foto Historisch Emmen Vreding politiebureau
Foto: H.Gerdes november 2009.

Foto Historisch Emmen Vreding politiebureau
Foto: H.Gerdes november 2009.

Foto Historisch Emmen Vreding politiebureau
Foto: H.Gerdes november 2009.

In het begin van de jaren zestig werd het bureau aan de Raadhuisstraat te klein. Er moest een nieuw bureau komen om de meer dan 100 medewerkers te huisvesten. In juli 1967 werd begonnen met de bouw van dit politiebureau. Er kwamen meer dan 100 politiemensen te werken.

Het bureau kwam parallel aan de Westenesscherstraat te staan maar kreeg als adres Vreding 1. Vroeger lag hier een weiland waar vaak kermissen gehouden werden. Op 2 december 1968 werd het nieuwe bureau van Emmen officieel geopend door de minister van binnenlandse zaken, K.H.Beernink.

Nieuw voor Emmen was hierin de schietkelder, waar men op bewegende beelden kon schieten. Tot aan de ingebruikname van het bureau aan de Vreding werd de schietbaan aan de Schietbaanweg op de Emmer es gebruikt. Deze werd in 1949 in gebruik genomen. De schietbaan was er echter al voor de oorlog. De eerste jaren van de oorlog is deze baan niet gebruikt en kon daar vrij gespeeld worden. De laatste paar jaar van de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers de baan in gebruik en mocht men er niet meer in de buurt komen.

Het bureau aan de Vreding is ook diverse malen uitgebreid. Rond 1975 kwam er een tweede en zelfs een derde verdieping bij. In 1987 werd het gebouw intern geheel verbouwd.

In 2008 nam de politie een nieuw bureau aan het Westeind in gebruik.

Het voormalige bureau aan de Vreding werd daarna tijdelijk in gebruik genomen als gemeentehuis, omdat het gemeentehuis zelf intern werd verbouwd.

In november 2009 werd werd het, net geen veertig jaar oude, gebouw afgebroken. Op de plaats komt zo goed als zeker het belastingkantoor, dat gehuisvest is in een kantorenflat op de Weiert.


Bronvermelding: Omhoog

  • Dagblad van het Noorden 3 november 2009.
  • Dagblad van het Noorden 16 november 2009.
  • Foto's:
    • J.Withaar.
    • H.Gerdes.
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.