dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Wilhelminastraat: Ter Heide - Boer - Julianaflat Omhoog


Bewoning: Omhoog

Wilhelminastraat begraafplaats Kerkhoflaan sectie F1941, F1942, eigenaar C.H.Begemann sectie F1458, F1459, eigenaar J.Holl sectie F1528, eigenaar J.A.Hingst sectie F1529, eigenaar H.Holties sectie F1719, F30, F1720, F1721, eigenaar J.Huizing Gzn sectie F1462, F1463, eigenaar H.Wiardie sectie F1464, F1465, eigenaar wed.L.Smit sectie F1777, eiegnaar C.Scholten sectie F1470, eigenaar H.Lubbers CS sectie F40, eigenaar B.Ensing CS sectie F951, eigenaar H.Reinders Geerties sectie F549, eigenaar Markegenoten N.en Z.barge van 'weg als heide' sectie F1664, F1665, eigenaar T.Dilling

1832:

1880: sectie F1721, eigenaar Jan Huising Gzn cs, van huis, schuur en erf.

Sectie F1721 maakte samen met de secties F1720, F1719 en F30 deel uit van het perceel waarop de molen aan de Molenstraat werd gebouwd.

Deze molen werd in 1856 gebouwd door Jan Friderich Beins en kwam 700 meter ten z.z.o. van de "Grote Kerk" te staan. Het jaartal 1856 prijkt (nog steeds) boven de toegangsdeur. In 1872 overleed J.F.Beins, zijn vrouw overleed in 1878. Drie kinderen werden erfgenaam.

In 1886 werd, de in Westenesch geboren, Jan Huising (1846-1915) eigenaar van de molen. Hij was een zoon van Geert Meijering Huising en Aaltien Reinders.

Tussen 1857 en 1900 zijn er opstallen rond de molen gebouwd, waaronder drie woningen. Noot: het is nog niet bekend welke woningen hier worden bedoeld.


Ter Heide: Omhoog

Contact gezocht met familie, bekenden of ondernemer.
Informatie en foto's gevraagd

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

 • 19xx-1928 J.ter Heide, fotograaf.

Jan ter Heide, alias Jan Petret", heeft er persoonlijk voor gezorgd dat er vele mooie foto's van het oude Emmen zijn gemaakt.

De Emmer Courant van mei 1928: "Het pand, dat onlangs door den fotograaf, den heer J.ter Heide, verlaten werd, heeft een nieuwe bestemming gekregen. De heer W.Boer, heeft zijn zaak thans daarheen verplaatst."

Jan ter Heide (*1863), geboren te Hoogeveen, was een zoon van de schoenmaker Fredrik ter Heide en Jentien Eggen. Hij huwde in 1913 te Emmen met Elisabeth van Genne (*1864) eveneens geboren te Hoogeveen. Zij was een dochter van de schoenmaker Meindert van Genne en Klaasje Admiraal.


Boer: Omhoog

Contact gezocht met familie, bekenden of ondernemer.
Informatie en foto's gevraagd

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint
Verkoop van Torpedo en Simplex fietsen,
en radio's.

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint
Willem Boer als chauffeur

Auto: Renault met kenteken D-307
geregistreerd 17 april 1913
op naam van Willem Boer

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

Willem Boer met zijn zoons Harm en Henk bij een motor met kenteken D-11, ingeschreven 12 januari 1906 met als eigenaar Andries Boer te Emmen.
Overgeschreven 2 mei 1932,
op naam van Willem Boer te Emmen.
Overgeschreven 9 juni 1938,
op naam van Abraham Roelf Jeltes, Oranjelaan 1 te Emmen.

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

 • 1928-19xx W.Boer, fietsenmaker en garagehouder.
  • Wilhelminastraat 21 (omstreeks 1962).

De Emmer Courant van mei 1928: "Het pand, dat onlangs door den fotograaf, den heer J.ter Heide, verlaten werd, heeft een nieuwe bestemming gekregen. De heer W.Boer, heeft zijn zaak thans daarheen verplaatst. Er is een autogarage ingericht benevens een ruime rijwiel herstelplaats, terwijl van één der voorkamers een ruime winkel gemaakt werd. De oude zaak in een nieuw pand is er beter op geworden."

Willem Boer (*1890) was een zoon van de caféhouder en bierbrouwer Harm Boer, die een zaak had aan de westzijde van de toenmalige Grint.

Willem werd eerst fietsenmaker bij de firma Thedinga die toen eveneens aan de Wilhelminastraat was gevestigd. Willem Boer begon begin jaren ‘20 als chauffeur bij Thedinga. Later begon Willem echter een eigen zaak. In een oude advertentie uit de jaren twintig is te lezen:

AUTOVERHUUR – INRICHTING W.Boer – Emmen.
Wilhelminastraat 16, telefoon 101.
Steeds luxe wagens beschikbaar, beleefd aanbevelend.

Naast verhuur werden ook taxiritten gemaakt. Willem Boer beschikte hiervoor over een Renault met het kenteken D-307. Later is de zaak van Willem gevestigd aan de Wilhelminastraat nummer 21, met het telefoonnummer 1450.

In augustus 1931 vermeldde de Emmer Courant: "dat de heer W.Boer, rijwielhandelaar alhier, een open oog heeft voor de behoeften en eisen van deze tijd. hij kocht een nieuwe 6-7persoons touringcar, merk Renault."

De Emmer Courant van 1934: "In deze tijd van malaise behoorde er wel moed om tot uitbreiding van zaken over te gaan. Er waren echter ondernemende mensen die het aandurfden om het hoofd te bieden aan de economische inzinking en niet bij de pakken gingen neerzitten. Zo dacht ook de heer W.Boer, autoverhuurder, erover. Hij was door het bestuur van “Ziekenzorg” aangewezen voor het vervoer van zieken naar ziekenhuizen en had daarom een geschikte wagen aangeschaft. Het bleek al spoedig dat hij aan één auto niet genoeg had waardoor Boer ertoe overging om een tweede wagen te kopen. Het was één der beste die in Emmen in gebruik was. Het was een 7-persoons "Cond.Lat.Willys Knight" die geheel elektrisch was ingericht." Noot: jaartal niet zeker.

Dit fraaie pand had aanvankelijk een prachtige trapgevel, die na een verbouwing verdween. De Emmer Courant van mei 1936: "De heer W.Boer, rijwielhandelaar, heeft zijn winkel door verbouwing geheel gemoderniseerd. Een ruime etalage met grote spiegelruit doet de verschillende artikelen op rijwiel en radiogebied thans veel beter tot hun recht komen."

In een advertentie uit 1962 is te lezen dat er behalve rijwielen (Gazelle en Locomotief), ook bromfietsen (Sparta en N.S.U.), scooters (o.a. Heinkel en Zundapp) en motoren (Sparta en Zundapp) verkocht worden.

Henk Boer, de zoon van Willem Boer, begon als 14 jarige jongen bij zijn vader en nam later de zaak over. Hij werkte tot aan zijn dood in 1984 in het bedrijf. Wim, de zoon van Henk Boer, begon in 1972 bij zijn vader in de fietsenzaak aan de Wilhelminastraat in Emmen.

Henk heeft in 1997 het bedrijf verhuurd. De naam Henk Boer staat nog op het bedrijf. In 2003 heeft Winfred Jonker de zaak overgenomen.

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Kraakpand
Foto: © J.Bekkema

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Kraakpand
Foto: © J.Bekkema

In 1973 werd het voormalige winkelpand van Boer gekraakt. Er was groot gebrek aan goede en betaalbare woningen. Leegstand was een doorn in het oog van hen die ook graag een onderdak wilden.

Het spandoek op de gevel geeft aan dat Hanneke, xxx, Harry, Dick, Johan, Gert, Jan en Hans ook graag wilden wonen.

Wie weet meer?


Bronvermelding: Omhoog

 • Emmer Courant mei 1928.
 • Emmer Courant augustus 1931.
 • Emmer Courant 1934.
 • Emmer Courant mei 1936.
 • Gerrie van der Veen.
 • Aanvulling B.Jonker Snel.
 • Foto's:
  • Archief gemeente Emmen.
  • E.Hof.
  • R.Boer van de Bos.
  • J.Walthuis.
  • J.Bekkema.
 • Zie ook: "100 jaar Emmen, veranderingen in bebouwing" deel 2
  Door Sis Hoek Beugeling, J.Withaar, Gerrie van der Veen
  Noordboek 2004, ISBN 90.330.1275.8

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.