dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

The Black Lake (Shadows) (jaren 1962-200x)

Black Lake Shadows

Black Lake Shadows
V.l.n.r. gitarist Siebe Pol, accordeonist Aaldert Schoonewille, drummer Henny de Munnik,
in witte jas Job Geuzinge en geheel rechts
Gerrit de Hoop.
Foto: verzameling Sis Hoek-Beugeling

Black Lake Shadows
Black Lake in zwembroek in de sneeuw.
Na een wedenschap tussen hoteleigenaar R.Grimme van Hotel Bos en Zon en de leden van Black Lake holden 4 van de 5 muzikanten in zwembroek en op blote voeten door het besneeuwde centrum van Emmen. Even daarvoor hadden ze, even luchtig gekleed, voor het hotel enige nummers gespeeld. Na de barre tocht, bij 7 graden vorst, hadden de jongelui samen een vat en enkele kratten bier verdiend. Bij het verliezen van de weddenschap zou Black Lake gratis een muziekavond in het hotel moeten verzorgen. Op de foto staat Black Lake voor het hotel. Een Sint Bernardshond compleet met cognacvaatje houdt een oogje in het zeil.
NvhN 12 januari 1968
Foto: verzameling P.Busscher.

Black Lake Shadows
1965
Foto: verzameling P.Busscher.

Black Lake Shadows
1966
Boven links Henny De Munnik
Boven rechts Gerrit de Hoop
Midden Piet Busscher
Onder links Douwe Buiter
Onder rechts Erik van Es
Foto: verzameling P.Busscher.

Black Lake Shadows
1966
Foto: verzameling P.Busscher.

Black Lake Shadows
Foto: verzameling P.Busscher.

Black Lake Shadows
1966-1967
Foto: verzameling P.Busscher.

Black Lake Shadows
Foto: verzameling Sis Hoek-Beugeling.

Black Lake
Foto: verzameling Sis Hoek-Beugeling.
v.l.n.r. Henny de Munnik, Douwe Buiter,
Fokko Lindeman, Harro Wimmenhove,
Gerrit de Hoop.

Black Lake
Foto: T.Kuilman

Black Lake
Foto: T.Kuilman

Black Lake
Foto: Copyright © Jan Sibon.
(Nieuwsblad van het Noorden 20-11-1999)
Foto: verzameling Harro Wimmenhove.

Uitreiking boek over de geschiedenis
van Black Lake aan Gerrit de Hoop.
V.l.n.r: Harro Wimmenhove, René te Molder,
Alex...?(roadie), Melvin Bloemsma (roadie),
Gerrit de Hoop & echtgenote, Marinus de Jong.

Black Lake
Foto: verzameling Harro Wimmenhove.

Black Lake in Flowertree Studio:
v.l.n.r.: Jan Bloemsma, Jan Kruise,
Marjan Korf, Gerrit de Hoop,
Harro Wimmenhove, Harrie Hoiting, Mark Wester.

Black Lake
Officiële bandfoto © drukkerij Veltman.
Foto: verzameling Harro Wimmenhove.

V.l.n.r.: Mark Wester, Jan Kruise, Gerrit de Hoop,
Marjan Korf, Willem Tuhumury en Harro Wimmenhove.

 

Black Lake Shadows werd opgericht door Henny de Munnik en Gerrit de Hoop. Traden in 1962 voor het eerst op, op het biljart van caféhouder Berend Gustin in Barger-Compascuum. "Met vijf man, compleet met installatie, in een Volkswagen Kever". Ze maakten zoals de naam al aangeeft Shadows-achtige gitaarmuziek. De band brak pas goed door na optredens in dancing Van Hemmen te Gasselte, bekend van "de glazen vloer".

Black Lake Shadows bestond begin jaren 60 uit Gerrit de Hoop, Douwe Buiter, Henny de Munnik, Albert Kuilman, Jitse Veeninga en Piet Busscher.

In 1965 stopte Albert Kuilman met muziek maken wegens studie en ging Jitse Veeninga door met zijn eigen trio, Trio Jitse. Hij werd vervangen door Erik van Es die overkwam van de Zamora´s.

In deze bezetting verkreeg B.L.S. al snel een enorme populariteit en werden ze beroepsmuzikant, uitgezonderd Erik van Es die een studie aan het Conservatorium in Groningen begon. Er werd iedere week gerepeteerd, soms zelfs 2x per week. Er werd geïnvesteerd in instrumenten, kleding en eigen vervoer, enz. Met vier solozangers was B.L.S. vocaal zeer sterk. Het was een all-round amusement/stemmingsorkest, dat velen zich nog kunnen herinneren. Prachtige tijden volgden met o.a jaarlijkse optreden tijdens de VVV week in Bardancing Bos en Zon van eigenaar Rudie Grimme. Overigens waren de B.L.S. daar de opvolgers van het Trio Erik van Es (toetsen), zijn broer Benny van Es (drums) en Piet Busscher (basgitaar en zang). Deze VVV week traditie werd jarenlang voortgezet met groot succes voor de B.L.S.

Nadat Erik van Es was afgestudeerd heeft hij nog meegespeeld met B.L.S. totdat hij een baan kreeg aangeboden bij de NOS in Hilversum. Het vertrek van Erik van Es veroorzaakte dat de balans uit de Black Lake was want een toetsenman op zijn niveau lag niet voor het oprapen in de regio Emmen.

 

Black Lake Shadows "fuseerde" begin jaren '70 met The Rythm Stars, die de B.L.S. beconcurreerden. Reden hiertoe was dat Piet Busscher met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis in Groningen met een ernstige acute gecompliceerde blinde darm ontsteking. Herstel zou weken lang duren. De fusie was zakelijk en muzikaal gezien een goede strategische zet. De nieuwe naam werd Black Lake.

De bezetting bestond toen uit: Henk Bemboom (toetsen), Douwe Buiter (trompet/bas/zang), Gerrit de Hoop (bas/gitaar/zang), Koos Bloemsma (sologitaar/zang, ex Rythm Stars), Henny de Munnik (drums/zang) en Johan Lutke (zang/saxofoon). Koos wilde alleen als Johan Lutke (eveneens ex Rythm Stars) ook mee kwam. Lutke speelde ook saxofoon en kon samen met de trompet van Douwe een sterke blazerssectie vormen. Lutke bleek ook nog eens een leuke zanger en vooral goede entertainer te zijn. Een echte frontman en met Henk Bemboom in de gelederen konden ze ook stukken van Exseption spelen.

Dit bleek een geweldige bezetting te zijn! Ze speelden vaak een potpourri van een half uur met daarin de refreinen van een tiental Top 40 nummers. En dat iedere maand weer anders. Daarnaast maakten ze veel werk van de bühnepresentatie.

Noot: Piet Busscher is na het samengaan vertrokken naar Zweden. Hij is daar nog steeds een succesvol muzikant.

Nadat in 1980 saxofonist Johan Lutke werd vervangen door de Duitse multi-instrumentalist Reinhard Witte verongelukte Koos Bloemsma. Na dit ongeluk verlieten Henk Bemboom en Koos Bloemsma’s broer, de geluidsman Jan Bloemsma de band.

Henk Bemboom werd vervangen door Harro Wimmenhove (ex No Name), Koos Bloemsma door Fokko Lindeman (ex Shamrock). De samenstelling was nu: Henny de Munnik, Douwe Buiter, Reinhard Witte, Fokko Lindeman, Harro Wimmenhove en Gerrit de Hoop.

Na één jaar verliet Reinhard Witte de band. In 1984 Fokko Lindeman (naar Puzzle) vervangen door Gerrit Trip (ex Teach Inn).

Omstreeks 1986 werd Gerrit Trip vervangen door Willem Tuhumury (ex Dessa, ex Stardust) en werd de blazerssectie weer op peil gebracht door het aantrekken van Jan Kruise (ex Nameless).

Omstreeks 1990 verliet Douwe Buiter Black Lake. Hij ging naar Dutch Boys.

Drummer Henny de Munnik werd vervangen door achtereenvolgens René te Molder (ex Werk in Uitvoering), Nico Groen (ex Flavium), Mark Wester en Marco de Lange.

Als zanger/zangeres hebben bij Black Lake gezeten: Yvonne Wilmink, Henk Rouw (ex Shamrock, ex Cairo), Marjan Korf (ex Melrose) en Ruth van der Kloor.

Harro Wimmenhove werd na één jaar vervangen door Johan Schlecht vanwege zijn overstap naar Example maar hij keert later weer op het oude nest terug.

De formatie Gerrit de Hoop, Nico Groen, Willem Tuhumury, Jan Kruise, Harro Wimmenhove en Henk Rouw moet gezien worden als de beste samenstelling na de succesvolle jaren '70 formatie met Henk Bemboom en Koos Bloemsma. In deze formatie werden diverse singles/CD’s opgenomen.

Willem Tuhumury ging vervolgens tijdelijk naar Diep Triest en werd vervangen door Harrie Hoiting. Willem keerde na ongeveer één jaar weer terug bij Black Lake.

In 1999 verliet "Mr.Black Lake" Gerrit de Hoop de band en werd vervangen door Daniël Hartung. Daarna ging Harro Wimmenhove naar Diep Triest en werd vervangen door Justin Pieplenbosch (ex Bert Heerink Band).

De laatste officiële bezetting moet zijn geweest: Daniël Hartung, Marco de Lange, Justin Pieplenbosch, Willem Tuhumury, Jan Kruise en Ruth van der Kloor.

Na het vertrek van Jan Kruise in 2001 zijn er nog verschillende samenstellingen uitgeprobeerd. Tegenwoordig treedt de band kennelijk nog op in reünieachtige sferen of stierf de band een langzame, geruisloze dood. Het zou te betreuren zijn.

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.