dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Honky Tonk Jazzband: (jaren 1960-1961)

Foto Historisch Emmen Honky Tonk Jazzband
Foto genomen op het toneel van de aula
van het gemeentelijk lyceum.
V.l.n.r. Henk Langendijk, Frits Bokelman (theekist!), Hans Duyneveld, Adriaan(agee) Brouwer, Peter Noordendorp en Tiemen Prins.
Klaas Delfsma was toen nog geen bandlid.
Foto: verzameling Frits Bokelman.

Foto Historisch Emmen Honky Tonk Jazzband
Foto genomen in de dansschool van
Hennie de Lange aan de Wilhelminastraat.
V.l.n.r. Klaas Delfsma, Peter Noordendorp,
Frits Bokelman, Adriaan Brouwer,Hans Duyneveld en Tiemen Prins. De gitarist was een gastspeler waarvan de naam onbekend is.
Wie helpt?
Foto: verzameling Frits Bokelman.

Foto Historisch Emmen Honky Tonk Jazzband
Foto collectie Frits Bokelman.
Foto genomen in de dansschool van Hennie de Lange aan de Wilhelminastraat.
V.l.n.r. Klaas Delfsma, Peter Noordendorp, Frits Bokelman, Adriaan Brouwer, Hans Duyneveld en Tiemen Prins. De gitarist was een gastspeler waarvan de naam onbekend is.
Wie helpt??

De Honky Tonk Jazzband was de eerste echte jazzband van Emmen. Het belang van deze band was dat zij de eerste jazzclub in Emmen hebben opgericht.

De Emmer Courant van 31 december 1960 berichtte dat de Honkytonkers "pioniers waren op jazzgebied in Drenthe". De Honky Tonk Jazzband bestond toen uit Tiem Prins trombone, Hans Duyneveld drums, Adriaan Brouwer klarinet, Henk Langendijk piano, Peter Noordendorp trompet en Klaas Delfsma tenortuba.

De behoefte aan het maken van muziek, borrelend bij verschillende scholieren, leidde tot de oprichting van dit jazzensemble, dat op schoolavonden en fuifjes veel bijdroeg tot de algehele feestvreugde. In deze groep sluimerde de wens tot de oprichting te komen van een organisatie die de achterstand op jazzgebied in Emmen moest wegwerken. Dit werd de Emmer Jazz SociŽteit [EJS] en was een initiatief van de ULO scholier Hans Duyneveld, medebandlid van de Honky Tonk Jazzband.

Op 15 februari 1961 schreef de secretaris van de EJS aan de leden dat de contributie 2,- per kwartaal bedroeg, waarvoor men drie forumavonden kon bezoeken tegen halve prijs. Op zaterdag 4 maart 1961 zou de eerste avond gehouden worden in het paviljoen van Noorder Dierenpark omdat men nog niet over een eigen "home" beschikte. De avond zou tot 11.00 uur duren om te eindigen: "We rekenen op een goed opkomst. Neem je meisje of jongen, vrienden of vriendinnen, mee ook al is hij of zij geen lid. Allen die van jazz houden zijn welkom. Toegang voor niet leden 0,50 cent, leden gratis."

Tijdens een actie voor de jubilerende jeugdherberg in Emmen musiceerde de band en verkochten tijdens toen tevens 625 loten, die totaal f 300,- opbracht. Het geld werd gestort in een fonds, bedoeld om de uitbreiding van de jeugdherberg te financieren. Dat juiste de jeugdherberg doel tot actie was is niet verwonderlijk. Zo omstreeks 1958, oefende een bandje, dat later Honky Tonk Jazzband zou gaan heten, in de houten garage van de ouders van bandlid Hans Duyneveld. De ouders van Hans waren jeugdherbergvader en moeder, zoals dat heette, en zij beheerden voor de KNJHC de jeugdherberg De Hunehoek.

Lang heeft de band niet bestaan. Al in 1961 hield men het voor gezien.


Honky Tonk Jazzband: (jaren 1966-1968)

Foto Historisch Emmen Honky Tonk Jazzband
foto: collectie Klaas Jonker

De grote bezetting van de Honky Tonk Jazzband,
die optrad als het zo uitkwam.

V.l.n.r.: Roelof Jan Brouwer alttenor, sopraan saxofoon en tevens orkestleider, Adriaan Brouwer klarinet en saxofoon, Jan Brandenbarg trompet, Dick Bouman drums en washboard, Roelof Wittink piano tuba vocal, Willem Lenes gitaar en banjo, Klaas Jonker gitaar banjo en piano.

In 1966 werd de Honky Tonk Jazzband opnieuw opgericht. Feitelijk was het een voorzetting van de Original Dixie Kids waarvan de naam regelmatig werd verbasterd.

Adriaan Brouwer bezat nog het naambord van de eerste Honky Tonk Jazzband welke op bijgaande foto staat afgebeeld.

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.