dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

De Kievors (1945-1947)

Foto Historisch Emmen populaire muziek Kievors
foto: verzameling Sis Hoek Beugeling

Foto Historisch Emmen populaire muziek Kievors
foto: verzameling Sis Hoek Beugeling

Kievors werd eind 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog, gevormd o.l.v. Jan Kieft (accordeon) met Berend Vording (trompet), Henk Vording (saxofoon), Herman Kieft (drums) en Hans Kieft (piano). De naam "Kievors" was een samentrekking der achternamen.

De gebroeders Vording kregen hun muzikale opleiding in het harmonieorkest "Euterpe". Jan Kieft begon op 5-jarige leeftijd met accordeonlessen. Later volgde hij ook contrabas- en trompetlessen. Herman Kieft begon op 10 jarige leeftijd met vioolles en later slagwerk. Hans Kieft begon op 10-jarige leeftijd op de muziekschool in Emmen gevolgd door privé-lessen in Zwolle.

Het orkest trad gedurende de jaren '46 en '47 op als vast dansorkest in concertzaal Groothuis en verzorgde tevens de muzikale omlijsting van feestavonden, meestal met "bal na". Ook werden omliggende plaatsen zoals Odoorn, Sleen, Dalen en Coevorden dans- en feestavonden door de Kievors van muziek voorzien. Taxibedrijf Henny Pompe uit de Zandsteeg zorgde voor het vervoer. Puk Siersema stelde de geluidsinstallatie op.

Het repertoire van de Kievors bestond naast het openingsnummer, Anchors away, uit een grote verscheidenheid dans- en sfeermuziek. Met tango's oogstte Jan Kieft veel succes, de gebroeders Vording met het tweestemmig gezongen lied "Droomland", Herman Kieft met zijn drumsolo.

Jan Kieft, oom van de gebroeders Kieft en vader van Lammy Kieft, zangeres en pianiste, trad veel op met diverse musici zoals Jan Gerdes, Jan Schaarenberg, Tie Veldhuis en Henk Lindhout (eigenaar van Musifoon en leverancier van bladmuziek).

Het succes van de Kievors was groot, en vooral te danken aan Koos Groothuis, manager van de concertzaal, en een groot aantal "supporters", waaronder o.a. Dolf Heuving de latere dansleraar en vriend van Jan en Herman Kieft.

De jongens wilden graag "in de muziek" verder gaan maar in die tijd werd een toekomst in dit vak nog als te onzeker beschouwd. Op 1 februari 1947 verlieten Bé en Henk Vording de band voor een functie bij de politie in Schiedam. Zij werden opgevolgd door Cor van Kleef trompet en Geert Dokter saxofoon. Eind 1947 werd het orkest echter definitief opgeheven omdat ook de gebroeders Kieft voor "een echt beroep" naar het westen vertrokken. Jan en Herman werden ambtenaar bij de belastingen in Alkmaar en Amsterdam. Hans vervolgde 1 januari 1948 zijn pianostudie aan het Kon.Conservatorium in Den Haag bij Theo v.d.Pas.

De Kievors hebben slechts enkele jaren maar met groot succes en met veel plezier gespeeld.

 

Muzikanten:

  • Hans Kieft (piano)
  • Herman Kieft (slagwerk)
  • Jan Kieft (accordeon)
  • Henk Vording (saxofoon)
  • Bé Vording (trompet)
Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.