dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

De Swing Set: (jaren 1968 - 1971)

Foto Historisch Emmen jazzband Swing Set
V.l.n.r. Dick Bouman, Roelof Wittink, Robert Schut, Klaas Jonker en Willem Lenes.
foto: collectie Klaas Jonker

De Swing-set waren leden van de Honky Tonk Jazzband die soms ook als kwartet binnen deze groep actief waren. Vanaf begin 1968 traden ze apart op.

Omdat trompettist Jan Brandenbarg en pianist Roelof Wittink in Groningen gingen studeren en daarnaast grote bands steeds minder emplooi hadden, ging de Honky Tonk Jazzband definitief over in het kleine bandje: De Swing-Set. Het werd een vijf mans formatie met als nieuwe trompettist Robert Schut, inderdaad een zoon van de bekende badmeester.

In een tijd waarin de beatmuziek hoogtij vierde, was er toch ook veel belangstelling voor goede jazz. De band werd veel gevraagd bij schoolavonden en trad ook regelmatig op in De Muzeval, ter omlijsting van het officiële theaterprogramma dat die avond in de grote zaal plaats vond. De muziek veranderde meer en meer naar de swingmuziek (de mainstream jazz). Omdat er ook commercieel gespeeld moest worden, kwamen er allerlei andere muzieksoorten bij. Het hele clubje evolueerde naar een dansorkest met als specialiteit jazz.

Toen Roelof Brouwer in 1968 in dienst moest kwam Roelof Wittink weer terug in de band en werd het geheel een Top 40 orkest. Dat liep redelijk goed. Het aardige was dat in die tijd het fenomeen diskjockey opkwam. Nieuwe platen waren toen eerder op de radio te beluisteren dan dat ze in de winkel lagen. Het bandje was daarom in staat eerder dan de DJ in de tent waar de band speelde, de nieuwste nummers te laten horen!

In 1970 kwam Roelof uit dienst en verving Roelof Wittink weer. Zo waren er weer twee blazers waardoor bijvoorbeeld de Herp Alpert sound goed gespeeld kon worden.

In verband met studiedrukte besloot men in 1971 op het hoogtepunt te stoppen.

Bronvermelding:

In 1972 hebben Klaas Jonker en Roelof Brouwer getracht wederom een jazzclub op te richten. Er is destijds een bijeenkomst geweest in de "Wipkar" naast Grimme aan het Marktplein, met een workshop, twaalf musici en wat belangstellenden. Het spelen was leuk, maar men zag er uiteindelijk toch tegenop om een club op te zetten. De club is er later wel gekomen, alleen door geheel andere mensen opgezet.

Wie helpt hier verder?

Ook is toen nog even geprobeerd een bigband op te zetten. Die is weliswaar één keer bijeengeweest, maar het grote probleem bij dit soort bands is het instandhouden van een complete bezetting. Dat leverde de initiatiefnemers in die jaren teveel kopzorgen op. Ook die bigband is later in Emmen gekomen. Ook door en met andere muzikanten.

Wie helpt hier verder?

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.