dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

X-Race (jaren 1977-1981)

Foto Historisch Emmen popmuziek X-Race
Foto: © Jan Anninga.

Foto Historisch Emmen popmuziek X-Race
Foto: verzameling Jan Grimme.

X-Race was eind jaren '70 één van de toonaangevende en meest optredende Emmer popgroepen. Ze hadden de potentie om landelijk door te breken. Door omstandigheden lukte dat net niet.

X-Race ontstond uit Palanquin toen Lambert Jeuring en Marius Vroom gingen neuzen in de nieuwe lichting muzikanten in Emmen. Als opvolger van Cor de Val werd drummer Gerrit Bruining (immer aangekondigd als de Amerikaan Gerry Brown) aangetrokken. Harrie Gort kwam de band versterken als toetsenist. Het eerste jaar speelde Gosse Mulder nog bas, maar wegens studie in een andere plaats werd hij opgevolgd door Guus Strijbosch. De strak spelende ritmesectie was geboren. Mol nam op 29 juli afscheid van het publiek tijdens een openluchtconcert voor het café de Botteliers.

Het repertoire varieerde van in hoog tempo gespeelde stomende r&b, tot later new wave-achtige eigen nummers met af en toe een cover. Nummers die werden ingestudeerd in de alom bekende "omgebouwde" garage van Henk Nannen en vaak uitgevoerd in hun thuishonk, de jeugdsoos Octopus aan de Vreding.

Ze maakten radio-opnames voor VARA's popkrant, speelden in alle belangrijke "muziektenten" van Nederland en zijn te horen op de verzamel LP Nothern Lights (1979) met het nummer "Free rider".

Ze durfden het aan een complete PA installatie inclusief monitor- en licht installatie aan te schaffen. Ze hadden een eigen Hanomag bus, later vervangen door de overbekende gele Mercedes, die op hydraulische "potten" stond vanwege het overgewicht.....

Door de vele optredens (soms 3-4x per week) die hun manager Peter Alberts regelde hadden de "good boys" geen schulden toen de band uiteen viel. Er bleef echter vraag naar reünie optredens. Vele malen werd daaraan gehoor gegeven, mede door inspanningen van hun manager. Helaas hij is er niet meer. Ook de band bestaat niet meer. Gezien de verschillen in maatschappelijk leven lijkt de kans op nog een reünie klein. Alleen bassist Guus Strijbosch maakte van muziek zijn beroep. Hij speelde o.a bas bij de Time Bandits maar ook tourde hij met Daniël Lohues langs de theaters.

 

Muzikanten:

  • Lambert(us) Jeuring (zang, gitaar)
  • Guus Stijbosch foto onder (volgde bassist Mulder [foto boven] op)
  • Gerrit Bruining (slagwerk)
  • Marius Vroom (slaggitaar)
  • Harrie Gort (toetsen)
  • Techniek was in handen van Koos "Voos" Kuiper (†)
Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.