dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Zetco's (jaren vijftig)

Zetco's: eerherstel voor tekstschrijver lied ‘Dordsebrug‘.

Het is nooit een gevecht geweest. Desondanks werd begin deze week met een ferme handdruk de vrede getekend tussen twee zangers op leeftijd: Tek Houkes en Hennie ten Velde, beiden uit Emmen. Inzet was het lied ‘De Dordsebrug‘, waarmee Tek Houkes in het begin van de tachtiger jaren van de 20e eeuw landelijk furore maakte. Het lied haalde zelfs de hitparade en Houkes was regelmatig op TV te zien.

Pas nu blijkt dat de tekst van het lied van de hand is van de 76-jarige Hennie ten Velde. Tek Houkes zegt nooit te hebben geweten van wie de tekst was. "Ik was het niet. Ben altijd op zoek geweest naar de tekstschrijver. Gelukkig is er nu voor altijd duidelijkheid van wie het lied is."

De in Klazienaveen geboren en de nu al jaren in Barger-Oosterveld wonende Ten Velde schreef het lied in 1959 op melodie van het Amerikaanse nummer ‘Rum en Coca Cola‘. Over het hoe en waarom zegt hij: "Als ze in Klazienaveen boodschappen doen, gaan ze naar de brugge. Nog steeds heb ik begrepen! Ik heb daar toen een lied overgeschreven."

Hennie zegt dat het nummer in 1959 ook op plaat is opgenomen. "Er zijn er vier van gemaakt, speciaal voor de carnavalsvereniging. De plaat is opgenomen op de houten zolder van toenmalig café Anne Mazenier in Klazienaveen, met uitzicht over de Dordsebrug."

In 2008 zal die Dordsebrug in Klazienaveen plaatsmaken voor een rotonde. Hennie zegt ‘in zijn hoofd‘ al bezig te zijn met een lied daarover. "Iets van met weemoed denk ik terug aan De Dordsebrug," zegt hij.

De nu 76-jarige Ten Velde vormde bijna 50 jaar geleden, samen Gradie Arling, het zangduo de Zetco‘s. "Ik zeg Gradie Arling, want zo kent iedereen hem in deze streek. Tegenwoordig heet hij Jan, omdat hij Gradie altijd een meisjesnaam heeft gevonden. Jan woont nu met zijn vrouw in Dedemsvaart en maakt nog steeds muziek. We bezoeken elkaar nog regelmatig. Als ik met een nummer over De Dordsebrug kom, dan samen met Jan."

 

Muzikanten:

  • Hennie ten Velde
  • Gradie (Jan) Arling

Met toestemming overgenomen van www.emmen.nu

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.