dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

De Zingende Zwervers (jaren 1951-19xx)

Foto Historisch Emmen populaire muziek Zingende Zwervers
Links: Appie Brandsma, rechts: Roelie Brouwer.
Foto: verzameling A.Brandsma.

Foto Historisch Emmen populaire muziek Zingende Zwervers
Verzameling: W.van den Essenburg.

Foto Historisch Emmen populaire muziek Zingende Zwervers
Verzameling: W.van den Essenburg.


Verzameling: W.van den Essenburg.


Verzameling: W.van den Essenburg.

Het duo Zingende Zwervers bestond uit Roelie Brouwer en Ab Brandsma.

De in 1921 geboren Brandsma speelde nog voor uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in zijn geboorteplaats Leerdam op de hoek van de straat onder de naam "De Drie Zwervers". De andere twee "Zwervers" waren Joop Gieltjes en Henk de Bruin. Zij speelden country en zelf geschreven levens- en jodelliedjes.

De muzikaliteit van de heren viel de eveneens in Leerdam woonachtige VARA medewerker Verbaan op, die ervoor zorgde dat het trio in het programma VARA's Stalenboek(?) kon optreden. Het gevolg was dat ze meer bekendheid kregen, waarop vele optredens volgden.

Toen Brandsma rond 1950 naar Emmen verhuisde was het gedaan met De Drie Zwervers uit Leerdam. In Emmen ging Brandsma rond 1951 met Roelie Brouwer verder onder de naam De Zingende Zwervers. Brandsma schreef en vertolkte o.a. de tekst van het liedje "Uit welke hoek ook de wind waait". Dit nummer ging over de reuk die de OBI in Emmermeer veroorzaakte. Oudere Emmenaren kunnen zich dit lied nog goed herinneren. Het duo luisterde o.a. vaak de feestavonden voor het AKU personeel op.

Echt bekend werden de Zwervers na een door platenmaatschappij Bovéma georganiseerd optreden in Hoogeveen. Hier was o.a. Johnny Hoes aanwezig vergezeld van de zeer bekend geworden Zangeres Zonder Naam. Naderhand bleek dat concurrent Phonogram er "illegaal" opnames had gemaakt. De Zwervers konden daardoor een keuze maken met welke platenmaatschappij ze in zee zouden gaan. Het werd Phonogram. Begin december 1952 namen de Zwervers in Hilversum hun eerste nummers op: "Suusje" en " 'n cowboy reed over de prairie". Het plaatje werd o.a. in "Arbeidsvitaminen" gedraaid waardoor hun bekendheid steeg.

Het was echter niet hun enige plaatje. Een contract met Hoes maakte het mogelijk nog eens tien opnames te maken. Hoes bleek een handige zakenman: door bijv. het wijzigen van een regel tekst in Suusje kon hij (nog meer) meeprofiteren van de opbrengst.

Door het overlijden van Roelie Brouwer in 19xx kwam er een einde aan het duo. Brandsma overleed in 2008. Gelukkig zijn de opnames bewaard gebleven en door het nageslacht op CD gezet waardoor ook de kleinkinderen naar vroegere tijden kunnen luisteren.

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.