dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

De eerste voetbalpioniers in Emmen Omhoog


Emmen - voetbalpioniers: Omhoog

voetbal VIOS-1915
VIOS in 1915.
Foto: R.Boelens.

Foto Historisch Emmen voetbal
Eťn van de oudste foto's van de voetbalvereniging Emmen.
Staand v.l.n.r. Gerrit van den Bos, Rut van Putten, Henk van Ausel, Max de Levi, Ginus Groothuis, Gerrit Stegeman, Koos Siersema.
Zittend v.l.n.r. Popko Otten, Ron Joosten, Hendrik Beugeling en Bertus Beugeling.
Foto: G.van der Veen.

Foto Historisch Emmen voetbal
Naar een uitwedstrijd.
Tweede van links meester W.Slik.
Foto: G.van der Veen.

De eerste voetbalpioniers in Emmen waren Lupko Kliphuis, Jan Dik, Jan Berends en Jaap Slik.

In het huis van commies Slik aan de Westenesscherstraat 7 richtten zij op 1 januari 1910 de eerste voetbalclub in Emmen op onder de naam "VIOS" (Voetbal Is Ons Streven). Er werd gevoetbald op een terrein van Kliphuis aan de Weerdingerstraat (Autorama - Edah). Het terrein bestond uit zand en heide. Al vrij snel week men uit naar een terrein nabij de Molenkamp.

Enkele namen naast de eerder genoemde oprichters van dat eerste elftal waren: Hans Scholten, Harm Meinders, Berend Chris, Willem Braam, Hendrik Beugeling, Ginus Groothuis, Grietus Hilbrands en Albert Nessing.

Er werd o.a gevoetbald tegen Germanicus uit Coevorden en K.V.C. (Kwekelingen Voetbal Club) uit Hoogeveen.


Emmen + Voorwaarts = SDO Omhoog

In 1913 werd de VVB (Veenkoloniale Voetbal Bond) opgericht waar ook VIOS zich bij aansloot. Ze voetbalden tegen clubs uit de buurt zoals DOV (Nieuw-Dordrecht), Sparta (Weerdinge), Juliana (Nieuw-Weerdinge).

In het seizoen 1913-1914 werd de naam "VIOS" veranderd in "Emmen". Dit was op verzoek van de Nederlandse Voetbalbond NVB (later KNVB) omdat er al een voetbalclub onder de naam VIOS bestond.

Op 1 november 1914 ontstond er in Emmen een tweede club met de naam "Voorwaarts". Dit waren jonge voetballers, meest kweekschoolleerlingen, die aanvankelijk hoog aankeken tegen de mannen van Emmen, het eerdere VIOS.

Initiatiefnemers van "Voorwaarts" waren o.a.: Albert Meijer, Koos Siersema, Tekke Withaar (Jan Tek) en Willem Slik. Er werd gespeeld op een veld in Boschoord, op de hoek Parklaan en Burgemeester Tijmesstraat. Dit waren aanvankelijk alleen vriendschappelijke wedstrijden.

In 1916 gingen de voetbalvereniging "Emmen" en "Voorwaarts" samen verder onder de naam "SDO" (Sterk Door Oefening). De spelers droegen geel-zwart gestreepte shirts.

Een geschikt voetbalveld had de club echter niet. Zo werd er op 9 december 1917 van boer Naber aan de Kerkhoflaan voor f 5,- een stuk land gehuurd waarop een wedstrijd tegen "SIOD" werd gespeeld. Verder heeft SDO nog gevoetbald op een terrein aan de Veenkampenweg, aan de AngelsloŽrdijk en op een weiland van boer Reinders tussen de Eschweg en de Schimmerweg.

Het voetballen in Emmen kreeg in 1919 steeds minder betekenis omdat een goede sterke voetbalclub ontbrak.

Daarom werd er in september 1920 een nieuwe club opgericht, ter vervanging van SDO. Deze club wilde sterk aanwezig zijn in de competitie.

Er was echter nog steeds geen echt voetbalveld en dat was een groot gemis. Er werd gevoetbald op een terrein van boer Derks aan de AngelsloŽrdijk. Ook met dit elftal ging het niet voor de wind. Het was moeilijk om aan genoeg spelers te komen waarmee de club de competitie kon uitspelen. Spelers konden naast hun nieuwe club ook terecht bij de eveneens in 1920 opgerichte club EVV (Emmer Voetbal Vereniging), spelend in blauw witte shirts.

Ook in Noordbarge ontstond een voetbalclub, VEV hetgeen Vlug En Vaardig betekende.

Voor de drie clubs was dit een groot probleem zodat ze in maart 1925 waren verdwenen.

Het dorp Emmen kende geen voetbalvereniging meer, ondanks dat de Vereniging voor Volksvermaken in Emmen in 1923 een echt voetbalveld aan had laten leggen op de Willingekampen.


Bronvermelding: Omhoog

  • Gerrie van der Veen (die deze tekst oorspronkelijk heeft gepubliceerd)
  • Foto's:
    • Dhr.Ziengs voor het aanleveren van fotoís aan Gerrie van der Veen.

    Noot: in de aangeleverde informatie zitten verschillen qua datering, waardoor de pagina niet geheel betrouwbaar is. Wie helpt?


 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.