dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Stortweg: Omhoog


Stortweg: Omhoog

Foto Historisch Emmen Noordbarge Stortweg
Foto: R.Eding

De schuur links behoorde toe aan de familie Weerman. In het eerste huis rechts woonden o.a.: de families Klaassen en Grievink.

In de tweede woning (type 2 onder 1 kap) woonden Johannes Philipus Beens die gehuwd was met Harmke Weishaupt. Na de Tweede Wereldoorlog werkte Beens bij de marine en bij Garage Thedinga in Emmen. Beens woonde aan de Grootjans kant en woonden daar van 1939 tot 1947. Hun zoon John Beens woont al jaren in Canada.

Aan de andere kant van de twee onder één kap woning, woonde mevrouw Meenderman met haar dochter en schoonzoon Jan Mulder. Mulder was hier gedurende de Tweede Wereldoorlog ondergedoken.

De derde woning, Stortweg 10, woonde o.a. Geert Groothuis en Jantje Groothuis - Wiegers met hun kinderen: Jans, Jan, Tinus, Willy en Grietje. Enige jaren na hun verhuizing naar Angelslo werd het huis afgebroken.

Naast hen woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog de familie De Groot. Hun woning brandde in deze jaren volledig af. Verder woonde in het midden de familie Holties en onder de hoge bomen de familie H.Kleine Deeters.

Waar geheel rechts de korenschoven staan bouwde J.Kiers een bungalow, waar later de familie Okken kwam te wonen.


Stortweg x: Omhoog

Foto Historisch Emmen Noordbarge Stortweg
Foto: R.Eding

Steenbergen Stortweg
Foto: J.Steenbergen

Steenbergen Stortweg
Foto: J.Steenbergen

In de boerderij woonde de familie Derks. In de opkamer woonde een zekere Fennigje.

Geheel links is nog juist de woning van de familie Harm Kappe zichtbaar die later ook bewoond werd door de familie Luimes en ernaast ook nog een stukje van de woning van de familie Jan Koopman.

Omstreeks de oorlogsjaren woonden hier Jans Steenbergen (* Weerdinge) en Annegien Hilbrands (* Noordbarge. Uit dit huwelijk kwamen vijf kinderen voort: Jans (*1940), Jan (*1943) en Albert (*1945) allen geboren te Noordbarge, Henk (* 1947 Erica) en Aly (* 1952 Nieuw-Amsterdam).

Tijdens de bevrijding zat het gezin in de kelder van de familie Hilbrands aan de Kruisstraat. Direct na de bevrijding stonden de Poolse bevrijders achter hun huis met een keukenwagen. Er was soep en een onbekend soort wit brood.

Vlak na WOII verhuisde het gezin naar het Noordeind op de hoek met de Haagjesweg om vervolgens naar Erica te verhuizen.

De boerderij is afgebroken. Hier kwam de bloemenkas van Frits Veldhuyzen Van Zanten (Flipfleur) te staan. Dit groeide uit tot het Tuinadviescentrum.

 

Noot: De volgende informatie over bewoning van deze boerderij schijnt onjuist te zijn geweest: Deze boerderij is bewoond geweest door de families J.H.Holties. Voorin heeft ook mevrouw (Tange?) Tamming, "hoar um de koes'n", gewoond. 


Bronvermelding: Omhoog

  • R.Eding.
  • R.Jonkers.
  • J.Steenbergen
  • Aanvulling John Beens, Canada.
  • Aanvulling G.Grootjans.
  • Aanvulling J.Groothuis.
  • Correctie A.van 't Oever november 2011.
  • Aanvulling: maart 2018: J.Steenbergen
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.