dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


G. Grieminkstraat


Gerrit Griemink (1917-1945).

Oude foto´s van de G.Grieminkstraat gevraagd.

Officiële straatnaam: G. Grieminkstraat
Ontleend aan: Gerrit Griemink
Ligging: Emmermeer
Vastgesteld B&W op: 6 juli 1953
Naam ingetrokken: nee
Bron: Archief Gemeente Emmen

Gerrit Griemink (1917-1945) maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet dat in verschillende plaatsen opereerde.

Griemink werd op 10 en 11 januari 1945, samen met tien leden van de actieve verzetsgroep Bergentheim, gearresteerd door de Sicherheits Dienst en naar het beruchte "Kamp Erika" in de bossen bij Ommen gevoerd. Vandaar werd hij overgebracht naar de gevangenis in Almelo en vervolgens naar "De Kruisberg" in Doetinchem.

Op 2 maart 1945 werd hij, samen met 46 verzetslieden en burgers, achter de boerderij van boer Kraaijenbrink in Varsseveld gefusilleerd door de Duitsers. Kraaijenbrink is na de oorlog geëmigreerd. Hij wilde daar niet meer wonen.

Op 27 april 1945 werden Griemink en zijn kameraden herbegraven op de algemene begraafplaats aan de Schapendijk in Bergentheim.

Gerrit Griemink was de eerste echtgenoot van Dien Engels. Zij woonden tijdens WOII in Bergentheim. Uit het huwelijk van Gerrit en Dien kwam één zoon voort, Bert (*1943).

Diegene die de slachtoffers heeft moeten identificeren, hij ontsprong als enige de dans, is na die tijd nooit meer dezelfde geweest. Tot vlak voor zijn overlijden kwam hij elk jaar op 4 mei bij de dodenherdenking in Bergentheim en was dan vaak emotioneel vanwege alle herinneringen aan hetgeen hij met hen had meegemaakt.

Dien Engels huwde na de oorlog met A.J.Burgert. Het hele gebeuren heeft ook in dit gezin immer een rol gespeeld want Gerrit stierf "voor ons allemaal". Zoon Bert en (half)zus Annemiek houden de traditie om het graf jaarlijks op 4 mei te bezoeken nog steeds in ere, want al was Gerrit niet haar natuurlijke vader; Gerrit Griemink blijft heel belangrijk voor hen.

Noot: Op diverse websites worden verschillende aantallen gefusilleerde burgers genoemd. Het werkelijke aantal is 46. Wikipedia vermeldt dat aantal wel correct, maar geeft slechts 45 namen weer. De naam Jan Cornelis Hendrik Fleer dient twee keer vermeld te worden, zowel vader als zoon werden gefusilleerd.

Bronnen:
"De gezinsbode" van 18 april 1984.
"Drentse biografieën" delen 1, 2, 3, 4 en 5 onder redactie van Jan Bos en Willem Foorthuis.
"De erebegraafplaats te Bloemendaal" door Peter H.Heere en Arnold Th.Vernooij. SDU Uitgevers, 2005.
Correctie en aanvulling: A.Burgert.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!