dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Oldengaarde

Foto's van Oldengaarde gezocht.

Officiële straatnaam: Oldengaarde
Ontleend aan: De geschiedenis van het huis Oldengaerde bij Dwingeloo gaat terug tot het begin van de vijftiende eeuw. Reynold van Echten verkreeg de gronden uit een boedelscheiding en liet een huis bouwen dat aan drie kanten was omringd door een gracht. Zijn zoon Volkert erfde het huis en werd de stamvader van het geslacht Van Echten op Oldengaerde. Het huis bleef 240 jaar in deze familie en werd in 1660 overgedragen aan de schoonzoon van de laatste Van Echten op Oldengaerde; Cornelis van Dongen. Aan het begin van de 18e eeuw werd het huis verbouwd en de tuin aangelegd naar de traditie van de tuinen van Versailles. De Van Dongens vormden een invloedrijk geslacht die vertakkingen hadden in vier havezaten en dus veel bestuurlijke macht hadden. De tijden keerden en in 1781 moest het huis verkocht worden. Na een aantal malen in andere handen overgegaan te zijn kocht in 1808 Aalt Willem van Holthe het huis. De zoon van zijn dochter, getrouwd met een Westra, voegde de naam Van Holthe toe aan zijn naam. Oldengaerde is nog steeds in bezit van (vrouwelijke) nazaten van de familie Westra van Holthe.
Ligging: Angelslo
Vastgesteld B&W op: 18 december 1961
Naam ingetrokken: nee
Bron: Archief Gemeente Emmen.

De wijkgedachte, die aan de ontwikkeling van Angelslo ten grondslag lag, is terug te vinden in de opbouw van straatnamen. Voor het geven van adviezen had de gemeente Emmen al rond 1958 een straatnamencommissie ingesteld. Deze commissie bestond uit voorzitter dr. D.Wumkes, gemeentesecretaris A.N.Nap, stedenbouwkundige ir. N.A.de Boer, de heer J.Gewald en ir. B.van Heuveln. Deze commissie besloot het eeuwenoude karakter van het voormalige dorpje Angelsloo in de "straat"namen van de wijk terug te laten komen.

De belangrijkste toe- en afvoerweg en hoofdader door de gehele wijk was de Statenweg. Van de Statenweg takken zes (smallere) ontsluitingswegen af naar de woonbuurten.

Vanaf de ontsluitingswegen kwam men op de woonbuurten.

De commissie heeft de wegen in de woonbuurten doelbewust geen achtervoegsel “straat” gegeven omdat ze niet als zodanig waren bedoeld en het achtervoegsel straat niet in het concept paste.

Bron:
"Angelslo, van prehistorische nederzetting tot nieuwbouwwijk", geschreven door J.Withaar. Uitgave: Uitgeverij Drenthe 2008, ISBN 978-90-816065-1-6. Te koop bij: Readshop Boelens - Emmermeer. Bestel hier.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!